• Meny
  • Meny
Circus Maximus

Circus Maximus i Roma

Circus Maximus var en av de mest berømte og storslåtte arenaene i det gamle Roma. Arenaen ble bygget i det 6. århundre f.Kr. og var hovedsakelig et sted for hesteveddeløp. Den ligger i dalen mellom Aventine- og Palatiner-høyden og var sentrum for underholdning i nesten 1000 år.

annonse

Planlegger du en tur til Roma? Sjekk ut våre hotelltips!

I sine glansdager var Circus Maximus et imponerende skue. Den langstrakte, U-formede arenaen var omkring 600 meter lang og 140 meter bred. I midten av arenaen var det en midtstripe, kalt “spina”, som hestevognene løp rundt. Spinaen var dekorert med obelisker og statuer, og bidro til den spektakulære atmosfæren under løpene.

Circus Maximus Roma

Den tidligste versjonen av Circus Maximus ble bygget i det 6. århundre f.Kr. under kong Tarquinius Priscus. Denne opprinnelige arenaen var relativt enkel og hadde primært plass til hesteveddeløp. Tilskuerkapasiteten i denne perioden var begrenset, muligens til noen få tusen mennesker, hovedsakelig plassert på midlertidige tribuner.

Under Julius Cæsar i det 1. århundre f.Kr., gjennomgikk Circus Maximus en betydelig utvidelse. Cæsar utvidet lengden på arenaen og forbedret tilskuerområdene. Det er antatt at Circus Maximus på dette tidspunktet kunne huse rundt 150,000 tilskuere.

Videre utbygginger og restaureringer fant så sted under keisertiden. Spesielt under keiserne i det julisk-claudiske dynastiet og senere under keiser Trajan i det 1. og 2. århundre e.Kr., ble Circus Maximus utvidet og forbedret ytterligere. Under Trajan kunne kapasiteten ha vært nær 250,000 til 300,000 tilskuere.

Det er imidlertid under keiser Konstantin den Store på 300-tallet e.Kr. at noen historikere mener Circus Maximus nådde sin største størrelse og kapasitet. Konstantins tid var preget av omfattende restaureringer og muligens ytterligere utvidelser, og det er i denne perioden at noen kilder antyder at tilskuerkapasiteten kunne ha nådd sitt høyeste, opp mot 400,000, selv om slike tall er usikre.

Gjennom hele sin historie forble Circus Maximus sentral for romerne, og vertskap for hesteveddeløp, religiøse seremonier og andre offentlige arrangementer. Størrelsen og kapasiteten til Circus Maximus reflekterer ikke bare den tekniske og arkitektoniske kunnskapen til romerne, men også deres lidenskap for offentlig underholdning.

Veddeløpsbanen Circus Maximus i Roma

I dag er Circus Maximus et åpent, grønt område, og dessverre en skygge av sin tidligere prakt. Som turist kan man like vel vandre rundt i det enorme området, og forestille seg storheten det engang hadde. For å komme til Circus Maximus, går du sørøst fra byen sentrum, nær Palatinerhøyden. I nærheten finner du også kjente attraksjoner som Colosseum, Forum Romanum. Den nærmeste metrostasjonen er “Circo Massimo” på Linje B, som ligger rett ved siden av arenaen.

Kart