• Meny
  • Meny
madrid

Madrid

Storbyferie til Madrid

Den spanske hovedstaden Madrid ligger omtrent midt i hjertet av landet, og med sine 3,3 millioner innbyggere inne i selve byen er det Spanias aller største by. I Madrid kan man oppleve ekte spansk kultur, og her er det kort mellom hver tapasrestaurant. Det er også en ekte storby som har alt man forventer av en by på den størrelsen, og det er enkelt å være turist i hovedstaden i Spania.

Det er mange som glemmer å ta med Madrid som et alternativ når de planlegger en storbyferie i sørlige strøk, og grunnen til dette er gjerne at det ikke er kyst der. Da foretrekker mange heller andre storbyer som for eksempel Barcelona istedenfor. Madrid er likevel en spennende by som har utrolig mye artig å by på til tross for at den mangler strender, for dette er på mange måter kultursentrum i Spania. Madrid kan også lokke med en av verdens største byparker med en stor innsjø hvor man kan leie robåter, en av verdens beste fotballag, enorme loppemarkeder, matboder som serverer gourmetmat, kunstmuseer i verdensklasse, og skikkelig gode shoppingmuligheter.

finansdistriktet i madrid

Aktiviteter i Madrid

annonse

Tips til hotell i Madrid

annonselenke

Reise til Madrid

De fleste reiser til Madrid for å være der 3-4 dager, og rekker gjerne innom en håndfull av attraksjonene i byen på denne tiden. Det er for øvrig lurt å holde seg unna Madrid midt på sommeren, da temperaturen i sommerferien typisk ligger på godt over 30 grader om dagen. Da blir det gjerne litt varmt når man ikke har sjøen til å kjøle seg ned i. Det er et par flyselskap som flyr direkte fra Norge til Madrid, og det tar litt under fire timer å fly dit. Flyplassen ligger en 40 minutters busstur unna bysentrum, og det går offentlig transport frem og tilbake hele døgnet.

storbyferie madrid

Alle som er glade i mat kommer til å elske Madrid, og dette er jo hjembyen til tapas. Her får man anledning til å smake litt av hvert uten at det noensinne blir for mye av det samme, og det finnes tapas i alle slags prisklasser. Noen foretrekker enkel street food-tapas, mens andre heller vil på gourmetrestauranter som serverer fulle tapasmåltider. Madrid har begge disse, og alt imellom. Det er selvsagt også mye annen god, spansk mat i byen, og man må jo ikke spise tapas hele tiden. Det er naturligvis rødt kjøtt som dominerer i regionen, da det er langt til kysten, så sjømat er nokså uvanlig på finere restauranter.

tapas i madrid

Ellers er Madrid en perfekt by for livsnytere som ønsker å tilbringe late dager på kaféer med god bakst og nytraktet kaffe. Kunstmuseene ligger på rekke og rad nede i sentrum, og flere av disse har enorme samlinger med verdenskjente kunstnere fra hele verden, selv om spanske kunstnere selvsagt er overrepresentert i utstillingene.

Shopping i Madrid

Shoppingen i Madrid er spredt jevnt utover byen, men en god start et hovedhandlegaten Gran Via. Denne kalles ofte for Europas Broadway, da det alltid er mye bråk og liv her. Det er også flere enorme kjøpesentre, for ikke å snakke om de hundrevis av butikkene langs gaten. Her får man dekt alle shoppingbehovene, og utvalget er faktisk ikke stort dårligere enn i de mer kjente shoppingbyene London eller Paris. Prisnivået er spredt, og det er både billige alternativer, så vel som dyre merkebutikker. Madrid er ikke en spesielt billig by å shoppe i, men det er også godt mulig å reise hit og shoppe uten å blakke seg, så lenge man holder seg unna de dyrere butikkene.

shopping i madrid

Populære severdigheter i Madrid

retiro park i madridRetiro Park

Retiro Park er en stor offentlig park i Madrid hvor det er flere mindre hager inne i parken. Her er det både 15 000 trær midt inne i byen, i tillegg til aktiviteter for barna som lekeplasser, robåtutleie og mange plasser hvor man kan spille ballspill. Det er også noen få museer inne i parken som kan sjekkes ut.

The Prado MuseumPrado Museum

Prado Museum i Madrid er et kunstmuseum som primært stiller ut Europeisk kunst fra 1300-tallet og frem til 1800-tallet, selv om de også har litt annet på museet. Dette regnes som Spanias nasjonalmuseum, og har en helt utrolig samling av malerier. Det kan tidvis være ganske folksomt, så kom tidlig for å unngå for lange køer.

Thyssen-Bornemisza MuseumThyssen-Bornemisza Museum

Thyssen-Bornemisza Museum er et kunstmuseum i Madrid hvor det stilles ut malerier helt fra renessansen og frem til moderne tid. Samlingen er lagt opp slik at man følger tiden, og det er artig å se hvordan kunsten utviklet seg gjennom århundrene. Museet har omtrent 800 verk, inkludert noen kjente verk fra Rembrandt, Rubens, Monet, og Picasso.

Santiago BernabeuSantiago Bernabeu

Stadio Santiago Bernabeu er fotballstadion til fotballaget Real Madrid. Stadion har plass til over 80 000 tilskuere, og det er en helt unik opplevelse å se Real Madrid spille for en full stadion på hjemmebane. Det er også et lite museum om Real Madrid på området som er verdt å få med seg hvis man er en fan, samt en Real Madrid-butikk som selger både drakter og andre Real Madrid-effekter.

Palacio Real slottet i madridDet Kongelige Palass i Madrid (Palacio Real)

Det Kongelige Palass i Madrid er den offisielle residensen til kongefamilien i Spania, selv om de ikke bor der til daglig. Slottet er et enormt imponerende byggverk, og det er spesielt fint å se det når det er mørkt om kvelden og hele slottet lyses opp av flomkastere. I dag fungerer slottet også som et slags museum hvor man kan se mange av de kongelige eiendelene, og ikke minst innsiden av de vakre slottet.

Museo Nacional Centro de Arte Reina SofiaMuseo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia er kunstmuseum som stiller ut kunst fra 1900-tallet og frem til moderne tid. Det er store samlinger fra både Pablo Picasso og Salvador Dalí på museet, noe som er verdt turen i seg selv. Ellers er det mange andre kjente kunstnere utstilt der.

gran via madridGran Via

Gran Via er hovedgaten i Madrid, og er en enormt folksom og aktiv gate midt i byen. Her er byens beste shoppingmuligheter med både store butikker og kjøpesentre, i tillegg til at det ligger mange gode hoteller langs gaten. Dersom du ønsker å shoppe bør du reise hit til å begynne med, for det er ingen andre steder i Madrid som har like stort utvalg av butikker.

Plaza MayorPlaza Mayor

Plaza Mayor er hovedtorget i Madrid, og regnes som bysentrum i gamlebyen. På torget er det både butikker, spisesteder og kaféer, og det er en koselig plass hvis man vil sette seg ned og slappe av litt. Som med de fleste andre store bytorg er det som regel veldig folksomt her, så det er alltid liv bråk og liv på Plaza Mayor.

Mercado San Miguel i madridMercado San Miguel

Mercado San Miguel er et innendørs marked i Madrid. Her er det boder som selger både ferdigmat og råvarer, i tillegg til typiske varer man kjøper med seg hjem, som ost, vin, oljer og lignende. Markedet er spesielt kjent for å ha flere fantastiske tapasboder hvor man kan kjøpe utrolig god tapas til en billig penge.

Templo de DebodTemplo de Debod

Templo de Debod er et Egyptisk tempel som originalt sto 15 kilometer sør for Aswan i Egypt. I 1968 donerte Egypt tempelet til Spania, og i 1972 var det gjenreist midt i Madrid. Der står det fortsatt, og man kan enten nyte det fra avstand, eller stå i nokså lange køer for å komme inn til tempelet.