• Meny
  • Meny
storbyferie i london

London

Storbyferie til London

London har lenge vært en av de mest populære storbyene for reiseglade nordmenn, og det er ikke uten grunn. Denne storbyen har nesten 9 millioner innbyggere, men tiltrekker seg også over 20 millioner turister i året. London fungerer som hovedstad for både Storbritannia og England, og ligger sørøst i landet.

De aller fleste har allerede et forhold til London, enten det er via historiebøkene, popkultur eller tidligere besøk. Byen har drøssevis av kjente landmerker som Big Ben, Tower of London, eller Buckingham Palace, i tillegg til utrolige mange artige opplevelser som et besøk til Madame Tussauds, London Eye eller London Dungeon.

utsikt over london

Ting å gjøre i London

annonse

Tips til hotell i London

annonselenke

Reise til London

Det er enkelt å reise til London, og de fleste flyplassene i Norge tilbyr direkteruter til én av Londons flyplasser for en rimelig sum. Flyturen tar dessuten kun to timers tid fra Østlandet, så det er absolutt enkelt å reise til London.

Valutaen de bruker i London er pund, og man får omtrent 9 pund for en norsk hundrelapp. Prisnivået er stort sett ikke mye lavere enn her i Norge, men det er litt variasjoner etter hva man skal kjøpe. Hoteller er for eksempel nokså dyrt i London, mens mat, klær eller dagligvarer er noen hakk billigere enn her hjemme, avhengig av hvor man handler.

Shopping i London

London er trolig en av de beste Europeiske shoppingbyene, og det er tusenvis av forretninger i sentrum. Man begynner gjerne en shoppingtur i London med å gå nedover Oxford Street, en av handlegatene som har flest kjente butikker i hele verden. Her finnes man butikker som Zara, H&M, Primark, og Forever 21, og det er ingen tvil om at alle finner noen klær de kunne tenke seg i løpet av en tur nedover Oxford Street. Det er også et godt utvalg av skobutikker, suvenirbutikker, elektronikkforretninger, og lignende i denne handlegata. Prisnivået er ganske greit, selv om det også er både billigbutikker og luksusbutikker her.

Like i nærheten av Oxford Street har man også en annen handlegate, nemlig Regent Street. Her er det på en måte mer av det samme som man hadde på Oxford Street, med et noe mer eksklusivt utvalg av butikker. Her finnes man også den verdenskjente leketøysforretningen Hamleys hvor det er syv etasjer proppfulle med leker.

shopping i london

Dersom man ønsker luksusshopping så er Bond Street det beste valget. Her har man butikker som Dolce Gabbana, Hermès, Jimmy Choo, Louis Vuitton, Ralph Lauren, og en rekke andre luksusbutikker.

Man kan heller ikke glemme alle markedene i London. Camden Market er det største og mest populære markedet, og her får du alt fra vinyler til antikviteter. Det er veldig mye rart på Camden Market og de andre markedene i London, men også muligheten for å finne noen skikkelig kule kjøp. Det er uansett verdt turen bare for opplevelsens skyld, og flere av markedene er også kjent for å ha et utrolig utvalg av spennende gatemat man kan spise mens man sjekker ut alle bodene.

London – byen med alle landemerkene

Man trenger ikke nødvendigvis å dra til London på grunn av shoppingmulighetene, det er nemlig mange andre gode grunner til å velge London som en helgetur. Det er ingen tvil om at mange reiser til London som å oppleve de utrolige landemerkene som ligger rundt om i byen, som Buckingham Palace, Tower of London, Tower Bridge, og lignende. London er proppfull av viktig historie fra gammelt av, men har også vært en viktig by i nyere historie, som under andre verdenskrig hvor Churchill ledet de alliertes kamp fra byen.

severdigheter i london

London kan også lokke med noen av verdens beste museer både innenfor kunst, kulturgjenstander, og naturvitenskapelige utstillinger, og som en bonus er mange av disse museene faktisk helt gratis å besøke.

10 populære severdigheter i London

national gallery londonNational Gallery

På det britiske nasjonalgalleriet på Trafalgar Square har de samlinger fra 1200-tallet frem til 1900 av malere fra hele Europa. Noen høydepunkter er malerier av Rembrandt, Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Michelangelo og Rafael. Det er over 2 300 malerier, og gratis inngang for alle.

churchill war rooms i londonChurchill War Rooms

Under andre verdenskrig var lokale hvor man nå finner museet Churchill War Rooms brukt som en kommandosentral for den britiske regjeringen og militæret. Selve lokalet er en bunker under Westminster-området, og har i dag en stor utsiling av krigsgjenstander. Flere av rommene står fortsatt akkurat slik som de ble etterlatt da krigen var over i 1945, så her kan man oppleve historien som den faktisk var.

the british museumThe British Museum

British Museum er en av verdens største museer, og har en samling på over 4 millioner objekter fra hele verden. Her er det mange unike gjenstander som egyptiske mumier, greske statuer, Rosettasteinen, og sjeldne gjenstander som samuraisverd fra Edo-perioden. Det er gratis inngang til museet.

St james park, LondonSt. James’s Park

St James’s Park er en av de åtte kongelige parkene i London, og ligger rundt Buckingham Palace. Parken er kjent for sine to øyer hvor det bor pelikaner, som har bod der i mange generasjoner siden de ble gitt i gave av en Russisk ambassadør i 1664.

Victoria and Albert Museum i londonVictoria og Albert Museum

Victoria og Albert Museum forkortes som oftest til V&A, og er verdens eldste kunstindustrimuseum. Her er det selvfølgelig mange malerier og lignende, men også spennende ting som møbler, klær, smykker, sko, arkitekturskisser, og fotografier. Det er både klassiske og moderne gjenstander, og det er gratis inngang til selve museet.

hyde park londonHyde Park

Hyde Park er en av de største av de åtte kongelige parkene i London sentrum, og er mye brukt av folk i byen som ønsker å være i naturlige omgivelser i den ellers så tettbygde byen. I Hyde Park har man Speaker’s Corner, vakre trær og blomster, en rekke minnesmerker, og med jevne mellomrom gratiskonserter.

House of Parliament og big ben i londonHouse of Parliament

House of Parliament er et stort slott i Westminster-området hvor det britiske parlamentet holder til. En del av bygget har det store klokketårnet «Big Ben», og dette er en av de mest populære plassene å besøke i London. Man kan enten se House of Parliments forfra på bakkenivå, eller få utrolig utsikt fra London Eye.

tower bridgeTower Bridge

Tower Bridge er en av de mest kjente landemerkene i London, og denne kombinerte henge-, og klaffebroa ligger like ved siden av Tower of London. Den har fått navnet sitt på grunn av de to karakteristiske tårnene som kan sees fra lang unna.

Borough Market londonBorough Market

Borough Market er et matmarked som selger mat fra alle verdens hjørner. Maten fra bodene her er kjent for å holde veldig høy standard, og markedet er populært både for fastboende, turister og restauranteiere som vil ha de beste råvarene. Markedet er primært åpent fra onsdag til lørdag, men det er fortsatt en del boder åpne resten av uka.

tower of londonTower of London

Tower of London er en av de mest kjente historiske plassene i London, og dette slottet har vært brukt til både festning, fengsel, og ikke minst museum. Her kan man se de utrolige kronjuvelene til kongefamilien, eller få en omvisning rundt om på området.