• Meny
  • Meny
istanbul

Istanbul

Storbyferie til Istanbul

Storbyen Istanbul med sine 15 millioner innbyggere er den største byen i hele Tyrkia. Den har tidligere vært hovedstad for Det osmanske rike, men gikk da under navnet Konstantinopel.

Da Det osmanske rike ble om til Tyrkia i 1923 ble hovedstaden flyttet til Ankara, mens Konstantinopel fikk navnet Istanbul. Istanbul er fortsatt landets viktigste by med tanke på industri, kultur og utdanning, og har også en viktig rolle innenfor landets turisme, selv om byer som Alanya og Side er større i forhold til strandturisme. 

I dag er Istanbul både en livlig by så vel som en super destinasjon for den historieinteresserte turisten. Byen er proppfull av historiske plasser fra ulike tidsperioder, uansett om man vil se de utrolige moskéene i byen, eller foretrekker å gå under byen for å se de gamle sisternene.

Til tross for at det er en eldgammel by med vanvittig mye spennende historie er det også en moderne by som tilbyr alt man forventer når man reiser til en storby. Tyrkisk gjestfrihet regjerer også i Istanbul, selv om byen generelt sett ikke føles like rettet mot turister som Antalya eller Alanya. 

storbyferie til istanbul

10 spennende aktiviteter i Istanbul

annonse

Tips til hotell i Istanbul

annonselenke

Reise til Istanbul

Istanbul ligger midt mellom Asia og Europa, og har omtrent like stor påvirkning fra begge disse verdensdelene. Det gjør det til en spennende plass å reise til for oss nordmenn, for her kan man ha tryggheten av det kjente samtidig som man blir eksponert for en kultur med tydelig preg fra andre verdensdeler. Slik kan man få en smakebit av Asia uten å måtte reise for langt eller være i en helt fremmed kultur. 

reise til istanbul

I Istanbul finner man alt man forventer når man drar til en storby. Det ligger kaféer og restauranter spredt over hele byen, og det er mulig å få både vestlig mat, samt mer tradisjonell tyrkisk mat på de fleste stedene. Det er også godt med boder som selger billig gatemat som kan spises når man er på farten mellom de ulike attraksjonene i byen.  Både hoteller og restauranter kommer i alle slags servicenivå og prisklasser, og man kan selv velge om man vil bo billig og enkelt, eller dyrere og bedre. Her bestemmer man helt selv om man kun trenger et lite rom, eller om man vil bo på 5-stjerners hoteller med en utrolig utsikt over byen. Hoteller med 4 eller 5 stjerner er ikke spesielt dyre etter norsk standard, og det er rimelig billig å unne seg litt ekstra luksus i Istanbul. Det er flere flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Istanbul, og reisetiden er på omtrent fire timer hver vei. 

severdigheter i istanbul

Noen av byens mest kjente severdigheter er moskéene den blå moské og Suleymaniye Moské som begge ligger sentralt til midt i sentrum. I tillegg er Hagia Sofia et obligatorisk stopp. I dag er Hagia Sofia er museum som huser diverse kunst fra området, men det har tidligere vært både kirke og moské. Det er også flere mindre kjente severdigheter som er verdt å få med seg, som sisternene under byen eller de utallige museene som ligger spredt omkring.  Topkapi Palace bør også nevnes som et obligatorisk stopp. Dette var det tidligere residensen til sultanen av Konstantinopel, men var stort nok til å regnes som en liten by i seg selv. I dag er det et utrolig vakkert område som er rikt på historie, og regnes som en av de beste turistattraksjonene i hele byen.

Shopping i Istanbul

Det er nokså gode shoppingmuligheter i Istanbul, fra gateselgere som står på nesten alle gatehjørner, til store kjøpesentre som har kjente butikkjeder. Ellers er jo Grand Bazaar noe man bare må oppleve. Dette er et enormt marked hvor det er over 3 000 boder fordelt på de 60 gatene i Grand Bazaar-området.

Grand Bazaar markedet i istanbul

Her får man kjøpt alt mellom himmel og jord, men husk at man bør prute på alt man kjøper her, da dette er normalen på slike markeder. Det er mulig å gjøre noen gode kjøp på Grand Bazaar, og prisnivået er generelt sett veldig lavt – både på markedet og ellers i butikkene. 

Populære severdigheter i Istanbul

Suleymaniye Moské

Suleymaniye moskeen i istanbul

Suleymaniye Moské er en utrolig vakker moské i Istanbul som er verdenskjent for den utrolige arkitekturen. Her er det relativt få folk sammenlignet med den blå moské, så det er faktisk mulig å besøke denne uten å føle at det er proppfullt av folk overalt. Moskéen ligger for øvrig like i nærheten av en Grand Bazaar med sine 6 000 salgsboder. 

Historic Areas of Istanbul

Egyptian Bazaar istanbul

Historic Areas of Istanbul er de områdene i Istanbul som er tatt med på UNESCO sin verdensarvliste. Det består av fire områder rundt om i byen, og inkluderer steder som Suleymaniye Moské, Süleymaniye-området, murene som beskyttet Konstantinopel, Hagia Sofia, og mer. Her er det utrolig mye spennende historie! 

Sultanahmet-distriktet

Sultanahmet distriktet i istanbul

Sultanahmet-distriktet er et område i Istanbul hvor det er mange spennende severdigheter, som den blå moské, flere basarer, Hagia Sofia og mer. De fleste som reiser til Istanbul bruker mye tid i dette distriktet, både for å shoppe fra bodene på markedene, så vel som å se på attraksjonene. Dette er et godt sted å dra til for å være innen gåavstand til mye spennende. 

Hagia Sofia

Hagia Sofia istanbul

Hagia Sofia er et museum i Istanbul. Gjennom tidene har det være både en kirke og en moské, og i dag kan man besøke Hagia Sofia for å se mye utrolig kunst fra Konstantinopel og Istanbul sin historie. Dette er et lærerikt besøk i en av verdens vakreste bygninger, så dette er noe man bør ta seg tid til når man er i byen. 

Topkapi Palace

Topkapi Palace i istanbul

Topkapi Palace er et palass i Istanbul som stammer tilbake fra 1400-tallet. Da fungerte det som den offisielle residensen til sultanen, samtidig som området også var stort nok til å være en “by i en by”. Inne i palasset var det nemlig plass til 4 000 mennesker, og det hadde eget moské, sykehus, hager, myntverk, harem, og bakeri. 

Den blå moské

den blå moske

Den blå moské, offisielt hetende Sultan Ahmed-moskéen, er en gammel moské fra 1600-tallet som er en av de største turistattraksjonene i Istanbul. Som forventet av navnet er den blåaktig, og på natten lyses hele moskéen opp av store lyskastere, noe som er utrolig vakkert. Her er det alltid mye folk, både turister og troende som drar dit for å be, så ta deg god tid når du besøker moskéen. 

Basilikacisternen

Basilikacisternen i istanbul

Basilikacisternen er et underjordisk vannreservoar i Istanbul. Dette 1500 år gamle vannreservoaret kunne forsyne store deler av byens elite med vann i tørkeperioder, og er et utrolig ingeniørverk, selv fra dagens perspektiv. Man kan gå ned i de enorme rommene og se restene av reservoaret som ikke lenger er i bruk.  

Ural Ataman Classic Car Museum

ting å gjøre i istanbul

Ural Ataman Classic Car Museum er et museum med en enorm samling av klassiske biler i veldig god stand. Her er det mange kjente, samt en del ukjente, biler fra gjennom historien. Dette er det perfekte stopp for alle motorfrelste, og inngangsprisen er ikke mer enn 10 lira, så det er en billig besøk. 

Serefiye Sarnici

Serefiye Sarnici

Serefiye Sarnici er nok en sisterne (vannreservoar) i Istanbul. Dette er ikke like kjent som Basilikacisternen, men det er like spennende å dra ned i dette reservoaret. Selve sisternen er 45 meter lang og 20 meter bred, så det er en mektig opplevelse å gå ned i den. Også her må man bli imponert over hvor gode ingeniørene var for over 1 500 år siden! 

Rahmi M. Koc Museum

bilmuseum i istanbul

Rahmi M. Koc Museum er et museum i Istanbul dedikert til transport, industri og kommunikasjon. Her er det stilt ut lokomotiv, en hel haug biler, modelltog, trikker, og til og med en ubåt. Dette er spennende for alle, men perfekt for de som interesserer seg for motorer og ting som går på hjul eller skinner.