• Meny
  • Meny
Domus Aurea

Domus Aurea i Roma

Domus Aurea, eller “Det Gyldne Hus”, er et av Romas mest fascinerende historiske steder. Dette enorme palasskomplekset ble bygget i hjertet av antikkens Roma etter den store brannen i år 64 e.Kr. Det var keiser Nero som beordret byggingen av denne overdådige residensen, som dekket et område fra Palatinerhøyden til Esquilinhøyden.


annonse

Finn ditt drømmehotell i Roma med våre tips

Arkitekturen til Domus Aurea var banebrytende for sin tid. Komplekset var designet for å overvelde og imponere, med utstrakte hager, kunstige innsjøer, og utallige statuer. Det mest bemerkelsesverdige var kanskje bruken av buer og kupler, noe som var relativt nytt i romersk arkitektur. Det sies at hovedsalen hadde et roterende tak for å imitere himmelens bevegelse.

Domus Aurea er kjent for sin overdådige dekorasjon og innovativ arkitektur. Veggene og takene var dekorert med gull, edelstener og elfenben, derav navnet “Det Gyldne Hus”. Det var også bemerkelsesverdige fresker og mosaikker som fremviste det ypperste av romersk kunst og håndverk.

Guidet tur inne i Domus Aurea

Etter Neros død ble Domus Aurea forlatt og delvis ødelagt. Påfølgende keisere, som Vespasian og Trajan, bygde over deler av komplekset. Det som er igjen av Domus Aurea i dag, er stort sett underjordiske ruiner. Disse ruinene ble gjenoppdaget på 1400-tallet og har siden vært gjenstand for arkeologiske utgravninger og undersøkelser.

Besøkende i dag kan utforske en del av disse ruinene. Turen inkluderer vanligvis en vandring gjennom de underjordiske hallene og galleriene, hvor man kan beundre de gjenværende freskene og mosaikkene. Disse gir et unikt innblikk i keiserlig dekadens og kunstnerisk raffinement i det første århundre e.Kr. 

Kart