• Meny
  • Meny
Pantheon Roma

Pantheon i Roma

Pantheon i Roma, en av de mest imponerende og best bevarte bygningene fra antikkens tid, står i dag som et vitnesbyrd om romersk arkitektur og ingeniørkunst. Det ble opprinnelig reist som et tempel dedikert til alle gudene. Noe navnet “Pantheon”, avledet fra de greske ordene “Pan” (alle) og “Theion” (guder), reflekterer.

annonse

Se våre hotelltips for en fantastisk opplevelse i Roma

Bygningen som vi ser i dag, ble rekonstruert under keiser Hadrian omkring 126 e.Kr., men det opprinnelige Pantheon ble bygget av Marcus Agrippa rundt 27-25 f.Kr. Dette fremgår av den latinske inskripsjonen på fasaden: “M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIUM·FECIT”, som oversettes til “Marcus Agrippa, sønn av Lucius, i sin tredje konsulperiode, bygget dette”. Selv om Hadrian gjenoppbygde Pantheon, valgte han å beholde Agrippas navn på fasaden, en gest som hedrer den opprinnelige skaperen.

Pantheon

Arkitektonisk er Pantheon kjent for sin imponerende selvbærende kuppel, den største av sitt slag i verden frem til moderne tid. Med en diameter på omtrent 43 meter, er kuppelen berømt for sitt oculus, et sirkulært åpent vindu på toppen som er den eneste lyskilden i hovedrommet. Dette unike designelementet skaper en spesiell atmosfære inne i bygget.

I tillegg til kuppelen, skiller Pantheon seg ut med sin portiko med store granittsøyler som leder inn til en stor rund hovedsal, kjent for sine perfekte proporsjoner.

Granittsøyler Pantheon

I dag er Pantheon åpent for publikum og tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. Det fungerer både som en turistattraksjon og et aktivt sted for religiøse seremonier.Pantheon ligger i hjertet av Roma, lett tilgjengelig til fots fra mange andre kjente landemerker i byen. Vær oppmerksom på at inngangen til Pantheon lenge var gratis, men siden juli 2023 koster det penger for å komme inn.

Kart