• Meny
  • Meny
firenze

Firenze

Storbyferie til Firenze

Firenze er en by i det italienske storbyområdet med samme navn i den nordlige delen av Italia. Byen rommer omtrent 200 000 innbyggere, og er hjertet til vinregionen Toscana. Byen er på UNESCO sin verdensarvliste på grunn av de store kunstsamlingene i byen, den flotte sen middelalderarkitekturen som fortsatt preger bygningene, og alle de historiske minnesmerkene i byen. 

Før i tiden var Firenze en av de viktigste byene i hele verden, og i middelalderen var byen et knutepunkt for handel og finans i hele Europa. Byen har vært hjem til hundrevis av verdens mest kjente kunstnere, som Niccolò Machiavelli, Leonardo da Vinci, Dante Aligheri og Michelangelo. På den siden strømmet kunstnere og tenkere til byen for å lære av hverandre. 

Det kunstneriske ettermælet sees i byen i form av noen av verdens beste kunstmuseer. I dag finnes nemlig mange av kunstverkene til de store kunstnerne som bodde i Firenze fortsatt i byen. Det er jo en nokså liten by, men man finner kunstmuseer nesten overalt i byen. I tillegg til alle de utrolige kunstmuseene er det også et stort utvalg av godt bevarte bygninger fra middelalderen her, og det føles nesten som man går tilbake i tid når man kommer til byen. Palasser, kirker og basilikaer ligger på rekke og rad, og det er nesten en umulig oppgave å skulle se dem alle. 

storbyferie til firenze

Tips til hotell i Firenze

annonselenker

Reise til Firenze

Firenze er en svært populær by blant turister som ønsker å oppleve all historien og kunsthistorien, og det er flere millioner turister som tar turen hit hvert år. Byen er ekstremt godt bevart, og omtrent hvert eneste hus i sentrum av byen er så vakker at man bør ta bilde av det når man er i området. Byen er først og fremst spennende for de som er interessert i kultur, og har ikke all verdens med turistattraksjoner for de som ønsker seg en mer moderne opplevelse. 

kunst i firenze

Ellers er Firenze en super destinasjon for alle som er glade i mat, vin og naturopplevelser. Inne i byen er det veldig mange restauranter som serverer gourmetmat fra det italienske kjøkken, uansett om man vil ha pasta, pizza eller fisk. Vinen som serveres til måltidet er gjerne fra en lokal gård i området, og Toscana er jo kjent for å være en utrolig god vinregion, så man blir sjeldent skuffet over vinen. 

Firenze er på mange måter en by man reiser til én til tre dager i løpet av en reise til Italia, og de færreste drar til Firenze for å ha en full ferie der. Byen ligger drøyt halvannen time unna Roma med tog, så det er også godt mulig å ta en dagstur fra Roma til Firenze for å oppleve den koselige, lille byen med alle de utrolige kunstmuseene. 

Firenze er også en perfekt by for å begynne Italia-turen sin, for med en gang man kommer litt ut av Firenze sentrum begynner de endeløse vingårdene å dukke opp. Å besøke en av disse for en omvisning og smaksprøve på gården er en veldig fin opplevelse som anbefales på det sterkeste. 

firenze

Flyplassen i Firenze ligger bare et kvarter unna byen, men det er ingen norske flyselskaper som flyr direkte dit. Dersom man skal fly til Firenze må man ha minst én mellomlanding, og en total reisetid på rundt 4-5 timer fra flyet letter til det lander. Det er også mulig å fly til Roma for å ta toget inn til Firenze, selv om man sjelden sparer mye tid. Man får derimot sett italiensk landskap fra toget, noe mange synes er mye mer komfortabelt enn å sitte på en flyplass og vente på en mellomlanding.

Ting å gjøre i Firenze

annonse

Shopping i Firenze

Det er visse shoppingmuligheter i Firenze, og det er faktisk et godt utvalg av eldgamle butikker som har vært drevet av samme familie i mange generasjoner. I disse butikkene kan man gjerne finne ekstremt god kvalitet på produktene som selges ettersom de virkelig har spesialisert seg på å lage denne tingen, men dette er typisk ikke billige produkter. Det mangler litt på shoppingmuligheter for de som liker å handle klær i store, lyse butikker, og hvis man ønsker det er det bedre å ta en tur til en av de andre storbyene i landet. 

Populære severdigheter i Firenze

Piazzale MichelangeloPiazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo i Firenze er en utkikkspost som gir en svært god utsikt over hele byen. På plassen er det også en stor statue av Michelangelo som er vendt mot Firenze. Det er stort sett en del folk her, spesielt når det er solnedgang. Det er en litt lang gåtur opp til statuen om man går fra bysentrum, men det er også mulig å ta taxi eller buss til toppen. 

Piazza del DuomoPiazza del Duomo

Piazza del Duomo i Firenze er et torg midt i hjertet av bysentrum, og det mest besøkte området i hele byen. Når man står på torget er man omgitt av vakre, historiske bygninger på enhver side, og det er den perfekte plassen å starte når man skal utforske Firenze på egenhånd. 

Piazza della SignoriaPiazza della Signoria

Piazza della Signoria er et torg som tidligere fungerte som et politisk sentrum i byen. Også på dette torget er man omringet av historiske bygninger. Dette er en super plass for å sette seg ned med en kopp kaffe etter en lang formiddag i Firenze, men som regel er det et skikkelig folkemylder på plassen. 

Galleria degli UffiziGalleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi er et palass som i dag fungerer som et kunstmuseum. Her kan man se noen av verdens mest kjente malerier, så det er ikke så rart at dette er den mest besøkte attraksjonen i hele byen. I høysesongen kan det være en helt ekstrem kø for å komme inn, så det er veldig smart å booke billetter i forveien. 

Santa Maria del FioreSanta Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore er en katolsk katedral i Firenze, og trolig en av Italias mest kjente katedraler. Denne katedralen ligger midt i sentrum av byen, og kan besøkes på dagtid. En tur opp i kuppelen er en kul opplevelse for alle og enhver. 

Galleria dell'AccademiaGalleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia er et kunstmuseum i Firenze som trolig er mest kjent for å huse den originale statuen “David” av Michelangelo. Til tross for at dette er det de fleste kommer for, er det mange andre statuer av Michelangelo her, samt flere andre kunstutstillinger fra andre italienske kunstnere. 

Mercato Centrale firenzeMercato Centrale

Mercato Centrale er et marked i Firenze hvor man får kjøpt både råvarer og ferdig tilberedt mat. Her får man som forventet mye god, italiensk mat, og man kan få tak i mye godt og billig fra bodene her. Dette er perfekt for alle som liker å prøve mye forskjellig mat, for man kan komme hit hver dag i hele ferien uten at man får prøvd alle bodene. 

Ponte VecchioPonte Vecchio

Ponte Vecchio er en bro som går over elva Arno i Firenze. Broen stammer fra middelalderen, og er kjent for å være full av butikker. På broa er det flere hus med to-tre etasjer, samt noen åpne områder hvor man kan se ned til vannet nedenfor. Det er mye spennende historie knyttet til broen, så det kan være lurt å leie en guide til å fortelle underveis. 

Cupola del BrunelleschiCupola del Brunelleschi

Cupola del Brunelleschi er turen til toppen av kuppelen på katedralen Santa Maria del Fiore. Dersom du er villig til å stå i kø, betale rundt 20 euro og gå opp over 600 trappetrinn kan du nemlig komme til toppen av kuppelen, og få en utrolig utsikt over byen. Det er også kikkerter man kan bruke på toppen, og det er lov å bruke lang tid til å nyte utsikten når man først har kommet seg opp. 

Centro Storico firenzeCentro Storico

Centro Storico er det historiske sentrum i Firenze, og inne i bysentrum ligger alle de spennende attraksjonene i byen som perler på en snor. Man kan ikke gå mange meterne før man kommer over en historiske bygning, et kunstmuseum eller et flott bygg man bare må ta bilde av.