• Meny
  • Meny
roma

Roma

Storbyferie til Roma

Det er få byer som er så rike på historie som Roma, og dette har satt preg på byen. Selv om flere av de kjente landmerkene i byen er flere tusen år gamle, står de fortsatt til fremvisning for alle som besøker byen, og trolig har ingen andre byer hele verden like stor tetthet av kjente bygninger og monumenter. Storbyen kan dessuten friste med utsøkt italiensk mat, kulturopplevelser av andre dimensjoner, og koselige gågater med gatekaféer hvor man virkelig kan kose seg.

I dag er Roma hovedstaden i Italia, men den har også vært hovedstad for selveste Romerriket, hvor det uten tvil var den viktigste byen i hele verden på det tidspunktet. I dag er ikke lenger byen et politisk sentrum, men likevel tar Roma årlig imot rundt 10 millioner turister som ønsker å oppleve denne utrolige byen. Det er litt under 3 millioner fastboende der, så her er det tett med både lokalbefolkning og turister.

severdigheter i roma

Ting å gjøre i Roma

annonse

Tips til hotell i Roma

annonselenke

Reise til Roma

Det er mest populært å reise til Roma på sommerhalvåret, i tillegg til høytider som jul og påske. Ofte reiser man til Roma på en weekendtur, men det er også mulig å bruke lenger tid i Roma hvis man ønsker å virkelig oppleve byen og det den har å by på, eller har lyst til å kombinere det med flere reisemål i Italia.

Roma er en relativt dyr storby, og man må regne med å bruke en del på restauranter og hotell, selv om det ikke er like dyrt som å spise på restaurant her i Norge.

Historiske Roma

Roma var en politisk sentrum i lang tid, og dette har ført til en av verdens høyeste tettheter av monumenter av historisk verdi. Noen mener at hele Roma er et gigantisk museum i seg selv, og det føles nesten sånn når man vandrer rundt i gatene og ser at det er skilt med forklaringer på nesten alle byggene i sentrum.

pantheon i historiske roma

Av de historiske høydepunktene har man antikkens Forum Romanum som ble brukt som samlingspunktet under Romerriket. Her holdt man valg, rettssaker, henrettelser, og andre offentlige begivenheter. Omtrent like gammelt er Pantheon, kjent som Alle guders tempel. Dette er et av verdens mest kjente templer, og en av de mange symbolene på at Roma virkelig er en av de viktigste historiske byene i verden.

Aller mest kjent av alle monumentene er trolig Colosseum, amfiteateret viste frem utrolige gladiatorkamper foran 50 000 tilskuere i flere hundre år før interessen avtok. I dag er den halvveis i ruiner, men det er mulig å gå inn for å se den fra innsiden.

colosseum severdighet i roma

Besøk Vatikanstaten

Vatikanstaten ligger på vestsiden av Tiberen, og det er fullt mulig å besøke verdens minste selvstendige stat i løpet av turen til Roma. Det er få kirker som er like vakre som Peterskirken fra 1600-tallet, og Petersplassen foran kirken er alltid folksom. Det er gratis inngang til Peterskirken, men man må være villig til å stå i ganske lang kø for å komme inn.

vatikanstaten i roma

Det er også mulig å gå inn i Det sixtinske kapell for å se det vakre takmaleriet av Michelangelo. Hvis man ønsker å gå inn dit bør man være lur og bestille billetter i forveien, så slipper man faktisk å stå i en kø som kan ta flere timer på solrike dager. Man må selvfølgelig fortsatt regne med litt kø, men den er utrolig mye raskere dersom man har billettene i orden før adkomst.

Shopping i Roma

Det er lett å tenke at Roma kun handler om historiske bygninger, men det er flere grunner til at man burde unna seg en weekendtur til Roma. En av disse er shopping, for Roma har handlegater som Via Condotti hvor man finner motebutikker for den fasjonable. Disse er nokså dyre, men det er litt billigere varer i hovedgata Via del Corso som huser en hel haug ulike forretninger i alle prisklasser.

10  populære severdigheter i Roma

Basilica di Santa Maria MaggioreBasilica di Santa Maria Maggiore

Basilica di Santa Maria Maggiore er en kirke tilegnet Jomfru Maria, og én av de fire store basilikaene i Roma. Ikke bare er denne kirken vakker å se fra utsiden, for innsiden er minst like storslått. Man kan enten gå inn selv for å se på statuene og maleriene, eller leie en guide til å ta deg gjennom kirken mens de forteller om den.

PantheonPantheon

Pantheon er et vakker tempel fra antikken, og bygget ble påbegynt allerede i 120-årene, og er dermed en av Romas eldste bygninger. Det er ingen som er helt sikre på hva tempelet originalt ble brukt til, men det har siden fått flere ulike bruksområder opp gjennom tidene, som blant annet kirke og gravkammer.

Colosseum i romaColosseum

Colosseum er trolig en av Italias aller mest kjente landemerker, og dette amfiteateret fra år 72 har blitt en av Romas største turistmagneter. I Colosseum var det som kjent gladiatorkamper og forestillinger av dyrejakt, men i dag er det ikke mulig å ha forestillinger der lenger. Det er likevel åpent for omvisninger inne i selve amfiteateret.

forum romanumForum Romanum

Forum Romanum ligger for det meste i ruiner i dag, selv om det står flere viktige strukturer i området. Det er likevel en så viktig historisk plass i Roma at det er en av de mest besøkte plassene. Under Romerrikets dager ble Forum Romanum brukt til nesten all offentlige begivenheter, inkludert valg, henrettelser, offentlige taler, gladiatorkamper, og rettssaker.

palatinerhøydenPalatinerhøyden

Palatinerhøyden er den eldste delen av Roma, og utgravinger her har vist at det bodde mennesker der for over 3 000 år siden. Ifølge romersk mytologi var det her Romulos og Remus valgte å grunnlegge byen, og området er preget av ruiner fra mange viktige historie bygninger som fortsatt er synlige.

Galleria BorgheseGalleria Borghese

Kunstmuseet Galleria Borghese er et av de finest kunstmuseene i verden, med samlinger fra verkene til kjente navn som Rafael, Tizian, Bernini, og selveste Leonardo da Vinci. Man kan se noen av verdens vakreste malerier og statuer, og ta seg en tur gjennom den utrolige Villa Borghese-hagen etterpå.

Piazza NavonaPiazza Navona

Piazza Navona er trolig en av Romas mest besøkte plasser, og det er ikke uten grunn. På denne plassen kan man nemlig se Fontana dei Quattro Fiumi, de fire fontenestatuene av Bernini, hvor man blant annet kan se den kjente fontenen med en egyptisk obelisk. I tillegg til fontene er det flere fantastiske kirker på plassen.

trevifontenen i romaTrevifontenen

Trevifontenen, lokalt kjent som Fontana di Trevi, er sannsynligvis den mest kjente fontenen i hele verden. Den er hele 50 meter bred, 26 meter høy, og har en barokk stil. Ifølge romerske legender skal man kaste en mynt i Trevifontenen for å sikre at man kommer tilbake til Roma igjen.

trastevere distriktet i romaTrastevere

Bydelen Trastevere ligger på vestsiden av elva Tiber, og er en av de koseligste bydelene i Roma. Trastevere er kjent for smale brosteinsgater, koselige kaféer og restauranter, og utrolige bygninger fra middelalderen.

 

Castel Sant'Angelo-museetCastel Sant’Angelo-museet

Castel Sant’Angelo var lenge brukt som bolig for romerske keisere og katolske paver, som fengsel, eller som festning, men er i dag omgjort til et av Romas mest besøke museer. Her kan man se en rekke gjenstander fra pavenes historie, samt en stor våpensamling fra opp gjennom tidene slottet har vært i bruk.