• Meny
  • Meny
berlin

Berlin

Storbyferie til Berlin

Tysklands hovedstand Berlin er et perfekt reisemål for en storbyweekend, og kan glimte til med noe for alle og enhver. Det er kanskje ikke slik at Berlin er den første byen man tenker på når man tenker på storbytur, men det kunne godt vært det, for i Berlin har man utrolige shoppingområder, haugevis av museer, kulturopplevelser av ypperste klasse, hoteller i alle prisklasser, og attraksjoner som gjør at man aldri kjeder seg.

Det bor omtrent 3,7 millioner mennesker i storbyen Berlin, og det er uten tvil den største byen i hele Tyskland. Byen var naturlig nok en viktig by under og etter andre verdenskrig, og dette har satt sitt preg på byen i form av museer og minnesmerker. Man kan fortsatt se rester av Berlinmuren som delte byen i to under den kalde krigen, noe som er en sterk opplevelse for mange.

severdigheter i berlin

Berlin er derimot ikke bare historie, og det er en moderne og urban by som passer for både vennegjenger som vil smake på lokalt øl, til barnefamilier som ønsker å ha fine familieopplevelser i løpet av turen. Ofte reiser man til Berlin for en helg, men det er godt mulig å utvide oppholdet til 4-5 dager uten at man går tom for ting å finne på.

Ting å gjøre i Berlin

annonse

Tips til hotell i Berlin

annonselenke

Reise til Berlin

Mange mener at Berlin er like bra som London i forhold til både kultur og shopping, men til en mye rimeligere sum. Det er ingen tvil om at det er noen hakk billigere i Berlin enn London, og folk som først har fått åpnet øyne for Berlin reiser gjerne tilbake dit flere ganger. I likhet med resten av Tyskland betaler man med euro i Berlin, og prisnivået vil oppleves som nokså lavt sammenlignet med norske priser.

Det er flere flyselskaper som flyr direkte fra norske flyplasser til Berlin, og turen tar omkring to timer. Berlin er før øvrig bare fire timer unna Kiel med bil, så det er også mulig å ta ferja til Kiel eller Lübeck og kjøre ned til Berlin samme dag.

Berlin for livsnyteren

Det er ingen tvil om at tysk mat og drikke er perfekt for alle som ønsker å nyte livet istedenfor å passe på kaloriene, og i Berlin er det perfekte muligheter for å kose seg med det beste fra det tyske kjøkken. Saftige pølser og smakfulle schnitzler er en klassiker som gjerne bør nytes sammen med et lokalt ølmerke. Det er selvfølgelig også sunnere alternativer tilgjengelig, og i Berlin finner man restauranter som spesialiserer seg i retter fra alle verdensretter. Byen er også kjent for å ha et godt utvalg av veganske og vegetarianske restauranter.

storbyferie i berlin

I likhet med de fleste storbyer på størrelse med Berlin er det et godt uteliv i byen, og spesielt på sommeren er det mye liv og moro, selv på dagtid. Da dukker det nemlig opp populære strandbarer i byen hvor det er fest dagen lang.

Berlin er også et eldorado for dem som ønsker å shoppe, og butikkene ligger på rekke og rad. De aller fleste større gater har et varehus, en haug med butikker og kanskje et kjøpesenter, men mest konsentrert shopping finner man i handlegaten Kurfürstendamm. Her finner man internasjonale kjeder, motekjeder, unike vintagebutikker, varehus, kaféer, skobutikker og mer. I utkanten av byen finner man gjerne kunstgalleriene, småbutikkene som spesialiserer seg på unike varer, og bruktbutikkene.

Om man er ute etter kulturopplevelser, så er også Berlin er super plass. Det er flere kjente teater i byen, i tillegg til verdenskjente Berliner Philharmoniker som regnes som en av verdens beste symfoniorkestre. Berlin er dessuten en viktig by for kunstnere, og man kan få tak i mye spennende kunst i et av byens mange kunstgallerier.

Populære severdigheter i Berlin

Det er en rekke attraksjoner i Berlin, og her kan man lese om de ti best rangerte attraksjonene og severdighetene i byen.

bundestag i berlinDeutscher Bundestag

Deutscher Bundestag er Tysklands parlament som holder til i Riksdagsbygningen. Dette bygget er både historisk viktig, og ikke minst et fantastisk skue i seg selv. Om man booker en tur en god stund i forveien kan man også få en omvisning på innsiden hvor man kan lære mer om demokratiet i Tyskland.

rester av berlinmurenBerlinmuren

Berlinmuren skilte Øst-Berlin fra Vest-Berlin fra 1961 til 1989, og det er fortsatt visse deler av muren som står igjen. Dette er kun for historiens del, og står som et minnesmerke dedikert til alle dødsofrene. Ved minnesmerket ved Berlinmuren kan man se hvordan muren faktisk var, og lære om historien rundt muren.

Topographie des TerrorsTopographie des Terrors

Topographie des Terrors er et museum i Berlin hvor nasjonalsosialistenes terror er dokumentert og gjenfortalt. Museet har spesielt fokus på perioden før og under andre verdenskrig da Hitler styrte landet, og Gestapo og SS gjorde handlinger som ble fordømt av andre nasjoner. Det er en veldig sterk opplevelse, men et fint museum for alle som vil lære mer om dette.

Brandenburger TorBrandenburger Tor

Brandenburger Tor er en byport i enden av paradegaten Unter den Linden. Byporten er kanskje det landemerket i Berlin flest folk kjenner til fra før av, og det har vært symbol for både tyske triumfer og tragedier gjennom tidene. Det bare å finne frem kameraet og sette kursen mot Brandenburger Tor.

The Holocaust Memorial berlinThe Holocaust Memorial

The Holocaust Memorial er et monument til minne om alle som døde under folkemordet Holocaust, og dette gir naturlig nok et svært sterkt inntrykk for de fleste. Det er ikke så veldig mye informasjon på stedet, men heller et sted hvor man kan bruke tid til å reflektere, så ta deg god tid til å behandle minnesmerket i ditt eget tempo.

Pergamon museum i BerlinPergamonmuseum

Pergamonmuseum er et kunstmuseum i Berlin som omfatter samlinger fra gresk og romersk antikk, islamsk kunst, og forasiatisk kunst. Her kan man blant annet se Istarporten som stammer fra Babylon, og ble gravd frem på starten av 1900-tallet, og Pergamonalteret, et alter til Zevz som er over 30 meter langt.

east side gallery berlinEast Side Gallery

East Side Gallery er en gjenværende del av Berlinmuren som strekker seg 1,3 kilometer. Her fikk kunstnere uttrykke seg i 1990 og 2000, og resultatet ble en vakker kunstutstilling langs hele strekningen. Det tar omtrent 20 minutter å gå langs hele muren for å se de utrolige kunstverkene.

Urban Nation galleri berlinUrban Nation

Urban Nation er et gatekunstmuseum hvor det stilles ut gatekunst fra Berlin. Det er en gratis utstilling, og selv om det ikke er gammel kunst fra kjente malere er det fortsatt veldig mye flott å se på museet. Her er det sterke farge, artige motiver, og sterke politiske budskap som gjelder.

Berliner PhilharmonieBerliner Philharmonie

Berliner Philharmonie er bygget hvor det verdenskjente symfoniorkesteret Berliner Philharmoniker holder sine konserter, og bygget i seg selv er vakkert nok til å besøkes. Det er absolutt best å besøke Berliner Philharmonie for å se en konsert, men det gjelder å være tidlig ute med å bestille billetter, da disse gjerne rives bort uker i forveien.

Gedenkstaette Berlin-HohenschoenhausenGedenkstaette Berlin-Hohenschoenhausen

Gedenkstaette Berlin-Hohenschoenhausen er et museum til minne for ofrene av det kommunistiske styret i Tyskland fra 1951 til 1989. De fleste er jo godt kjent med Berlin under andre verdenskrig, men det er også mye viktig historie fra den kalde krigen. Selve lokalet som i dag er et museum ble i sin tid brukt for å varetektsfengsle og torturere politiske fanger.