• Meny
  • Meny
wien

Wien

Storbyferie til Wien

Den historiske byen Wien er i dag hovedstad og den største byen i hele Østerrike. Byen ligger langsmed elva Donau midt inne i landet, og er hjem til nesten to millioner innbyggere. Wien er kanskje ikke den mest populære storbyen for nordmenn som skal sydover, men dette er en by som ikke kommer til å skuffe deg. I Wien har man nemlig en helt fantastisk vakker bykjerne, utrolige museer, trange gater og smug med koselige kaféer, og enorme byggverk som er perfekte for alle som liker arkitektur. 

Wien har i lang tid vært regnet som et sentrum for kunst og kultur. Europeere som drev med kunst, musikk eller intellektuelt arbeid ble ofte trukket mot Wien, og noen kjente personer som bosatte seg i byen er blant annet Mozart, Beethoven, Sigmund Freud, Otto Wagner, og Gustav Klimt. Dette har åpenbart satt et stort preg på byen, og selv den dag i dag regnes Wien for å ha noen av verdens beste museer. Operaen er fortsatt verdenskjent, og lokalene som brukes til å fremføre stykkene er like vakker som da den ble bygd på 1800-tallet. 

storbyferie til wien

Aktiviteter i Wien

annonse

Tips til hotell i Wien

annonselenke

Reise til Wien

Det tar bare litt over to timer med fly fra Oslo til Wien, og både Austrian Airlines og Norwegian flyr daglige direkteruter dit. Man trenger ikke å betale stort mer enn mellom én og to tusen kroner for en tur/returbillett, så det kan være en nokså billig reise. I Wien er det naturligvis hoteller i mange ulike prisklasser, fra overdådige hoteller som ser ut som palasser, til små herberger hvor man kan overnatte for noen få hundrelapper. 

severdigheter wien

Ellers er prisnivået i Wien nokså lavt sett fra norske øyne. Både mat, shopping og hotellopphold ligger på rundt gjennomsnittlige EU-priser, noe som betyr at det er en del hakk billigere enn byer som London, men en del dyrere enn byer som Budapest eller Praha. Man kommer ikke til å blakke seg på å spise ute på restaurant hver dag, men samtidig kan man ikke booke seg inn på de flotteste hotellene uten å tenke over kostnadene på samme måten som man kan gjøre i de billigere landene i Europa.

Kultur i Wien

Når man er i Wien må man få med seg et par museer, og det beste museet i byen er trolig Wien kunsthistorisk museum. Her er det kunst fra hele verden, og noe for enhver smak. Ellers er Belvedere Museum er supert stopp, selv om dette museet kun fokuserer på østerriksk kunst. Etter museumsbesøket må man gjerne slappe av på en av byens mange kaféer. Wien er nemlig verdenskjent for den unike kafékulturen sin, og lokalbefolkningen bruker jevnt over veldig mye tid på disse. Her får man som regel velge mellom et stort utvalg av kaffetyper, i tillegg til bakst og desserter av veldig høy kvalitet. Gå gjerne litt vekk fra de mest populært turistområdene for å finne litt skjulte kaféer som ikke er fullt så overfylte som de rett ved turistområdene. 

konsert i wien

Shopping i Wien 

I Wien kan man kombinere en kulturreise med en ordentlig storbyferie. Byen har nemlig alt man trenger når det kommer til hoteller, shopping, restauranter og lignende. Man kan begynne shoppingen i handlegaten Kärntner Strasse hvor de kjente butikkjedene ligger på rekke og rad. De fleste får nok tak i det de ønsker seg her, men hvis man ønsker mer spennende oppdagelser kan man også utforske sidegatene og gatene som går parallelt med handlegaten. 

shopping i wien

Når det kommer til restauranter så er det noen gode alternativer i Wien, og jevnt over er maten man får servert på ekte østerrikske restauranter veldig god. En klassisk rett fra dette området er jo wienschnitzel, men det er også mye annen spennende mat laget av både okse, sau, viltkjøtt og gris. Ofte serveres kjøttet med en gryterett, og dette er et velsmakende måltid som gjerne er veldig kaloririkt. 

Populære severdigheter i Wien

historisk sentrum i wienHistorisk sentrum i Wien

Det historiske sentrum i Wien er proppfull av vakre bygninger med usedvanlig vakker arkitektur. De fleste byggene er overraskende godt vedlikeholdt, og det er alltid noe nytt og spennende å se på i det historiske sentrum i byen. Dette området anbefales som utgangspunkt når man skal ut for å utforske Wien. 

Schönbrunn palassetSchönbrunn palasset

Schönbrunn er et palass i Wien som ble bygd allerede på 1860-tallet. Det utrolige palasset er i dag en av de største turistattraksjonene i byen, og en av bygningene man bare må få sett med egne øyne når man er på besøk i byen. Man kan kjøpe billetter for å se innsiden av slottet, noe som er vel verdt den noe stive prisen. 

HofburgHofburg

Hofburg er en borg i Wien som på 1400-, og 1500-tallet var residens for keiseren av det tysk-romerske riket. Senere ble det residens for keiseren av Østerrike, mens det nå er huset til presidenten i landet. Det er et storslått og vakker bygg som kommer til å ta pusten fra deg, og som er et obligatorisk stopp når man er på besøk i Wien. 

Belvedere MuseumBelvedere Museum

Belvedere Museum i Wien er et museum som er proppfull av østerriksk kunst helt fra middelalderen og frem til moderne tid. Bygget i seg selv er også av interesse, og det har faktisk fått en plass på UNESCO sin verdensarvliste. Museet har dessuten flere verdenskjente verk til utstilling. 

StephansdomenStephansdomen

Stephansdomen er en domkirke i Wien, bygd i gotisk stil med noen romerske trekk på 1100-, og 1200-tallet. Man kan se visse deler av innsiden av kirken uten å betale, men for å få tilgang til de mest spennende delene av den må man ta en guidet tur. Ellers er det verdt å se den fra utsiden, da det er et helt utrolig byggverk. 

museum wienThe Third Man Museum

The Third Man Museum er et museum i Wien som stiller ut gjenstander både fra filmen “The Third Man”, så vel som andre filmdokumenter fra Wien fra rundt andre verdenskrig. Her kan man se både filmhistorie og historie om Wien fra et unik perspektiv, og anbefales for alle som er interessert i film eller som bare vil lære mer om Wien før, under og etter andre verdenskrig. 

Kunsthistorisches Museum i wienKunsthistorisk museum i Wien

Kunsthistorisk museum i Wien er en av verdens ledende kunstmuseer som har et enormt utvalg av både kjente og mindre kjente kunstverk. Her er maleriene og kunstverkene stilt ut etter land og tidsperiode, og det er en super anledning for å se noen av verdens mest kjente malerier med egne øyne. 

Kirche am Steinhof i wienKirche am Steinhof

Kirche am Steinhof er en romersk-katolsk kirke i Wien som regnes som en av de viktigste kirkene i jugendstil. Denne kirken ser ikke ut som alle andre kirker, så det er en spesiell opplevelse uansett om du er interessert i kirkearkitektur eller ikke. Kirken ble designet av selveste Otto Wagner på tidlig 1900-tallet. 

State Hall of the Austrian National LibraryState Hall of the Austrian National Library

State Hall of the Austrian National Library er et vakkert bibliotek som nå har blitt over 600 år gammelt. Her er det en enorm samling av bøker og andre former for litteratur, og det er helt utrolige mengder med kunnskap inne i bygget. Arkitekturen og utsmykningene på biblioteket er dessuten av svært høy kvalitet. 

Schonbrunner GardensSchonbrunner Gardens

Schonbrunner Gardens er en park i Wien. Parken er en vedlikeholdt hage som inneholder utrolige blomsterbed, velstelte trær og busker, fontener, benker og lignende. Selve parken ligger like ved Schönbrunn-palasset, så ta gjerne turen innom hagen etter en omvisning inne i palasset.