• Meny
  • Meny
warszawa

Warszawa

Storbyferie til Warszawa

Mange tenker på Warszawa som en sliten, grå by fra Polens kommunisttid, men dette er så langt fra sannheten som man kommer. I dag er nemlig Warszawa en moderne storby proppfull av vakre bygninger som er en fryd for øyne, restauranter som server mat av høy kvalitet, moderne hoteller med god service, og ikke minst haugevis med både små og store butikker som selger varer veldig billig sammenlignet med Norge.

Warszawa har vært hovedstad for Polen siden 1596 da den tok over for Krakow. Det bor over 1,7 millioner innbyggere i Warszawa, og følge den polske turistnæringa var det også 25 millioner turister innom byen i løpet av 2017. Warszawa er med andre ord en svært populær destinasjon både for polakker og turister fra andre land.

Polen er kjent for å være et ganske billig land, og det stemmer også for hovedstaden Warszawa, selv om det gjerne er litt dyrere i storbyene enn på bygda i landet. Man bruker polske zloty for å betale med i Polen, og hver zloty er verdt litt over 2kr stykket.

storbyferie til warszawa

Tips til hotell i Warszawa

annonselenker

Reise til Warszawa

Det er enkelt å reise til Warszawa, og det går daglige flyavganger direkte til byen fra flere norske flyplasser. Byen er full av nokså rimelige hoteller, og det er fint mulig å bo på et flott hotell uten å måtte punge ut flere tusen kroner per natt. Faktisk kan man overnatte på nokså fine hotell for bare noen få hundrelapper per natt, så Warszawa har definitivt mye billigere hotellopphold enn mange andre Europeiske storbyer.

Mange reiser til Warszawa for å shoppe eller dra på spabehandling, og i likhet med de fleste andre polske storbyer er det gode muligheter til begge disse i Warszawa. Her finner man både koselige småbutikker som selger sko, klær, smykker, suvenirer, bøker og lignende langs handlegatene Nowy Swiat og Chmielna, og større kjøpesentre som har internasjonale kjeder man kjenner til fra før av. Det mest sentrale kjøpesenteret heter Galeria Centrum, men det ligger også mange flere i utkanten av sentrum.

Warszawa kan også by på andre opplevelser, og en av disse er historiske opplevelser i form av museer. Den polske hovedstaden var nemlig en av byene som ble hardest rammet av andre verdenskrig, og man regner med at omtrent 85 % av hele byen ble lagt i ruiner, mens så mye som 60 % av folkene som bodde i byen døde i løpet av krigen. Dette har naturlig nok satt en sterkt preg på byen, og det er mange museer hvor man kan lære mer om hvordan Warszawa og Polen generelt ble påvirket av andre verdenskrig.

Ting å gjøre i Warszawa

annonse

Warszawas uforglemmelige gamleby

Gamlebyen i Warszawa er uten tvil den største turistmagneten i hele byen, og denne bydelen stammer fra middelalderen, selv om de meste av hus og bygninger er skiftet ut siden den gang. Lokalt kalles gamlebyen Starówka eller Stare Miasto, og den har siden 1980 vært på UNESCO sin verdensarvliste.

Mesteparten av gamlebyen ble ødelagt under andre verdenskrig, men har blitt gjenreist med mål om å være så lik før som mulighet. I dag blir den sett på som en av verdens beste eksempler på hvordan man skal rekonstruere hele bydeler som et kulturminne, og man hadde aldri klart å gjette at byen er laget på 1950-tallet hvis man ikke hadde visst det.

gamlebyen i warszawa

 

I gamlebyen har man hyggelige shoppinggater, gatekaféer, restauranter med uteservering på sommerhalvåret, og ikke minst historisk viktige severdigheter som Kongeslottet, Sigismundsøylen, bymurene, gamlebytorget og Kobbertakspalasset.

Det er nok å gjøre i gamlebyen til at man kan legge nesten hele Warszawa-besøket i dette distriktet, og et godt utgangspunkt for å utforske gamlebyen er ved å begynne på Markedsplassen (Rynek Starego Miasta) og vandre rundt for å se hva man kommer over.

Topp 10 attraksjoner i Warszawa

gamlebyen i warszawaGamlebyen i Warszawa

Gamlebyen i Warszawa er uten tvil det viktigste stedet å få med seg i løpet av turen, uansett om man vil gå langs de trange gatene og shoppe, eller bare nyte folkemylderet fra en gatekafé mens man tar livet med ro. Det er alltid en stemningsfylt atmosfære i gamlebyen, og den må bare oppleves.

flipperspillmuseum i warszawaWarszawa Pinball Station

De aller fleste har kost seg med en runde flipperspill i løpet av oppveksten, og på Warszawa Pinball Station kan man gjenoppleve disse minnene. Man betaler en liten sum for å komme inn, så får man tilgang til over 40 forskjellige flipperspill-maskiner fra forskjellige tidsepoker hvor man kan spille så mye man måtte ønske.

Lazienki-parkenLazienki-parken

Lazienki-parken i Warszawa er kjent for å være stappfull av severdigheter og monumenter, og er svært populær blant både turister og fastboende. Her kan man spasere i sitt eget tempo og nyte alle de unike og vakre utstillingene man kommer over.

warszawaDukkemuseet

Dollhouse Museum er et stort museum i Warszawa hvor man kan se dukker og dukkehus fra både Polen og resten av verden. Museet har utstillinger fra mange ulike tidsepoker, og viser frem dukkehus i tre fra gammelt av, og nyere plastdukkehus fra 70-tallet. Perfekt for dem som har lyst til å lære mer om dukker og dets historie.

POLIN Museum of the History of Polish JewsPOLIN Museum of the History of Polish Jews

POLIN Museum of the History of Polish Jews er et museum hvor man kan lære om jødene som bodde og bor i Polen, og ikke minst om polske jøder sin historie under andre verdenskrig. Museet åpnet i 2007, og har mange interaktive måter å fortelle historier på, og man kommer garantert til å sitte igjen med mange sterke inntrykk etter et besøk her.

Powązki CemeteryPowązki Cemetery

Gravplassen Powązki Cemetery er kjent for å være en historisk gravplass med utrolige mange vakre statuer på gravene. Det er en litt spesiell opplevelse å besøke en gravplass som en del av en ferie, men gravplassen fungerer også som et slags utendørs museum hvor man kan lære om de mange viktige personene som er gravlagt der. Vær obs på at mange forveksler denne med Powązki Military Cemetery som ligger like i nærheten.

Plac ZamkowySlottsplassen i Warszawa

Slottsplassen er kjent som Plac Zamkowy lokalt, og ligger i utkanten av gamlebyen i Warszawa. På denne trekantformede plassen finner man Polens eldste verdslige monument, nemlig Sigismundsøylen. Det er noen få restauranter hvor man kan få seg en kopp kaffe mens man slapper av på Slottsplassen.

Old Town Observation TerraceOld Town Observation Terrace

Like ved Slottsplassen ligger Old Town Observation Terrace (Taras widokowy) hvor man kan gå opp 150 trappetrinn for å få en utrolig utsikt over Warszawas gamleby. Man får se rett ned på Slottsplassen og folkemylderet der, og generelt et veldig godt overblikk over Wisła. Ikke glem kameraet!

Warszawas universitetsbibliotekWarszawas universitetsbibliotek

Warszawas universitetsbibliotek, kjent lokalt som Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie (BUW), er ikke bare et sted for å låne bøker. Her finner man nemlig et utrolig vakker grøntområde, fantastiske bygninger, og en veldig koselig kafé. Det er dessuten veldig god utsikt fra toppen av bygget hvor det er gratis inngang.

Krakowskie PrzedmiescieKrakowskie Przedmiescie

Krakowskie Przedmiescie er en gate som er proppfull av kirker, palasser, og vakre bygninger. Dette er en skikkelig prestisjegate, og man får se mange av Warszawa sine viktige bygg i løpet av en tur ned denne gaten. Det er ekstra fint i desember mens gaten er full av julepynt, men den er verdt turen uansett når på året man reiser.