• Meny
  • Meny
vilnius

Vilnius

Storbyferie til Vilnius

Den litauiske hovedstaden Vilnius er en forholdsvis populær storby med sine 580 000 innbyggere. De fleste av oss har kanskje ikke så mange tanker knyttet opp mot Vilnius sammenlignet med andre storbyer i Europa, og det er nettopp dette som gjør Vilnius til en så super by å reise til. Den har nemlig holdt seg unna de aller fleste store begivenheter i Europa, og har derfor ikke blitt angrepet eller skadet slik som mange andre byer i lignende størrelse. Dette har ført til at Vilnius i dag er en av de aller best bevarte middelalderbyene i hele verden, og kan skryte på seg å ha Europas største gamleby. Her er det proppfullt av gamle bygninger som er tatt godt vare på, og det er mye spennende å utforske her. 

storbyferie i vilnius

Tips til hotell i Vilnius

annonselenker

Reise til Vilnius

De fleste som reiser til Vilnius gjør det for å være der i to-tre dager. Dette er greit med tid til å utforske store deler av gamlebyen og få sjekket ut flere av de spennende museene i området. Det er svært populært å reise til byen i desember, da det er et enormt julemarked i gamlebyen, men man må også regne med å betale litt ekstra for hotellene i denne perioden. 

utsikt over vilnius

Man kan komme seg til Vilnius ved å ta direktefly med enten Wizz air, Ryanair eller Norwegian. Selve flyturen tar rett under 2 timer, og man kan få flybillettene med disse selskapene veldig billig. Flyplassen i Vilnius ligger bare ti minutter unna sentrum, og det koster ikke mange euro å ta taxi inn dit. 

Det er i all hovedsak to gode grunner til å legge neste storbytur til Vilnius. Den første er den utrolige historien i byen, og den eksepsjonelle atmosfæren man har i gamlebyen. Når man vandrer nedover de trange gatene i gamlebyen kommer man over bygninger med stiler fra både gotikken, renessansen, den nyklassiske arkitekturen, og ikke minst barokken. Her ser man utrolige bygninger i hver eneste gate, og ofte kommer man også over små museer eller gallerier. Det er mange koselige kaféer og restauranter rundt om i gamlebyen, og det er alltid muligheter for å sette seg ned og bare nyte livet i denne litauiske storbyen. 

Den andre grunnen til å reise til Vilnius er prisnivået. Ikke bare er Litauen et veldig billig land, men Vilnius er faktisk ikke så veldig populært for turister, så man har ikke dyre “turistpriser” i sentrumsområdene. Det betyr at man kan få en fin storbyopplevelse veldig billig i Vilnius. Både butikker, hoteller og restauranter har svært lave priser i forhold til lignende storbyer, og det er en god anledning for å kose seg ekstra i løpet av reisen uten å betale all verdens for det. Dersom du ønsker deg en reise hvor du kan spise treretters middager, dra på spa eller shoppe uten å bekymre deg for utgiftene, så er Vilnius et godt alternativ. 

severdigheter i vilnius

De færreste av oss er kjent med litauisk mat fra før av, men du kan glede deg til gode retter med mye viltkjøtt, sopp, urter og lokale grønnsaker. Ofte kan man få billige gryter med viltkjøtt i brun saus, men det er også mulig å få tak i det meste annet man kunne tenke seg å spise når man er på reise til Vilnius. Det er også et godt utvalg av nattklubber og barer rundt om i byen, og det er gode muligheter for å feste til sent på natt. 

Ting å gjøre i Vilnius

annonse

Shopping i Vilnius

Når det kommer til shopping er det ikke noen spesielt god shoppingdestinasjon, men det er selvsagt en del butikker i ulike størrelser nede i sentrum. Det er noen kjøpesentre rundt om i byen, men ellers er det mest av små og lokale butikker som selger alt mulig forskjellig. Man kan gjøre noen gode kupp på grunn av det lave prisnivået, spesielt om man kjøper lokalproduserte produkter. Som i mange andre land i Øst-Europa er fisking populært i Litauen. Sportsfiskere vil derfor kunne gjøre et kupp på billig fiskeutstyr og ørretsluker i byens sportsbutikker.

Populære severdigheter i Vilnius

gamlebyen i vilniusGamlebyen i Vilnius

Vilnius Old Town er gamlebyen i Vilnius, og er kjent for å være en spennende og livlig bydel med bygninger i mange ulike arkitekturstiler. Her er det mye interessant å se på uansett om man liker katedraler og kirker, eller foretrekker å gå gatelangs og se etter noe artig å kjøpe i en av de mange butikkene. Naturligvis er prisnivået her litt høyere enn i resten av byen, men det er vel verdt å bruke litt ekstra for å spise på en av restaurantene i denne bydelen.  

kgb museum vilniusKGB Museum

KGB Museum er et museum som tar for seg en myteomspunnet, men veldig viktig del av historien. Her får man vite om mye av det grusomme som skjedde med ulike folkeslag i Litauen, og det er mange sterke historier. Det anbefales å booke en guidet tur på museet, da ikke all informasjonen er tilgjengelig i tekstformat.  

vilnius museum of illusionsMuseum of illusions

Museum of illusions er et museum hvor man kan oppleve en hel haug med ulike illusjoner. Her er det både klassiske illusjoner i et historisk perspektiv, og moderne illusjoner. Alle illusjonene er interaktive, og mange av dem er lagt opp slik at man kan ta bilder som fanger illusjonen på kameraet. Det er en artig opplevelse, men museet er nokså lite, så man bruker ikke hele dagen her. 

St. Annes kirke i vilniusSt. Annes Kirke

St. Annes Kirke i Vilnius er en vakker kirke midt i gamlebyen. Her er det en utrolig arkitektur som preger bygget, mens innsiden er kirken er full av mye fin kunst med kristne motiver. Anbefales for alle som liker å se på kirkekunst. 

St. Peters og St. Pauls Kirke i vilniusSt. Peters og St. Pauls Kirke

St. Peters og St. Pauls Kirke er en romersk-katolsk kirke i Vilnius. Den er velrenommert for den fantastiske barokkstilen, og regnes som en av de flotteste kirkene i landet. Den ser flott ut fra utsiden, men det er innsiden som er det beste med denne kirken, så ta deg tid til å utforske den, gjerne med en guide som kan fortelle om alt man ser. 

Morgengryets Port i gamlebyen i vilniusMorgengryets Port

Morgengryets Port er en byport i Vilnius, og fungerer som et religiøst anlegg hvor folk drar til for å be eller høre på preken. Det er jevnlig i bruk, så vær stille og vis forsiktighet dersom du skal gå inn for å ta bilder av stedet. Morgengryets Port ligger ved inngangen til gamlebyen, og er den eneste byporten i Vilnius som fortsatt står. 

Paneriai vilniusPaneriai

Paneriai er et nabolag i Vilnius omtrent 10 kilometer unna bysentrum. Området er mest kjent for å være stedet hvor jødene ble ført til for å skytes under andre verdenskrig. Så mye som 100 000 mennesker ble drept her i det som er kjent som Paneriai massakeren. I dag er det flere minnesmerker her til minne om de drepte i massakeren.

Money Museum of the Bank of LithuaniaMoney Museum of the Bank of Lithuania

Money Museum of the Bank of Lithuania er et museum hvor alle myntenhetene som har blitt brukt i Litauen er utstilt. Her begynner de med bytteøkonomi, og fortsetter til nåtid hvor euro er den brukte valutaen. Det er mye informasjon tilgjengelig, og man kan lære mye om landets historie ved å lære om myntene deres. 

vingis park vilniusVingis Park

Vingis Park er en enorm park i Vilnius som fungerer perfekt for når man trenger en liten pause fra storbylivet man får ellers i byen. Her kan man ta med barna for å leke litt på en av lekeplassene, eller bare løpe litt rundt på de store grasflekkene. Her er det en del vakker natur som er artig å få med seg. 

Bernardine Gardens i vilniusBernardine Gardens

Bernardine Gardens er en velfrisert hage midt i Vilnius som passer perfekt for alle som kunne tenke seg å ta en liten piknik i løpet av reisen sin. I parken er det stort sett stille og rolig, og det er en ordentlig oase midt i den store byen. Her er det utrolige flotte blomster, og trolig er det en av byens mest romantiske plasser.