• Meny
  • Meny
tallinn

Tallinn

Storbyferie til Tallinn

Havnebyen Tallinn er hovedstad og største by i Estland. Den ble tidligere kalt Reval, men skiftet navn til Tallinn i 1918 da Estland ble et uavhengig land som følge av oktoberrevolusjonen i det russiske keiserriket. I dag bor det omtrent 450 000 innbyggere i Tallinn, men byen er også populær for turister som strømmer til byen for å se den verdenskjente gamlebyen fra middelalderen.

Estland er medlem av EU, og valutaen man bruker i landet er euro. Tallinn er ikke en spesielt billig by ettersom den retter seg mot turistmarkedene i Skandinavia, så prisene er noe stivere enn man finner i land som Polen eller Ungarn. Det er likevel billig etter norsk standard, og man kan fint få et godt måltid til rundt 150 kroner.

Det offisielle språket i Estland er estisk, men mange snakker både engelsk og russisk i tillegg. Nå som Tallinn er en populær turistby snakker de fleste som jobber direkte med turister nokså flytende engelsk, så kommunikasjon er sjeldent et problem.

storbyferie i tallinn

Tips til hotell i Tallinn

annonselenker

Reise til Tallinn

Man kan reise til Tallinn enten med direktefly fra Norge til Tallinn, eller med mellomlanding i enten Riga eller Helsinki. Det er for øvrig veldig enkelt å ta en ferje fra Helsinki til Tallinn, og denne turen tar knapt to timer.

Tallinn er en storby som passer best for personer som er glade i historie, og er helt perfekt for alle som elsker middelalderen. Det er mange svensker og finner som tar ferje fra Stockholm og Helsinki til Tallinn i helgene, og da er det en god destinasjon for de som liker å kose seg ute på byen. I ukedagene er det mye roligere, og man kan godt reise et par dager med familien for å slappe av i denne vakre middelalderbyen.

Ting å gjøre i Tallinn

annonse

Middelalderbyen Tallinn

Tallinn var en av de viktigste byene i området i middelalderen, og hadde handelsforbindelser med både Skandinavia, Øst-Europa, og land som England og Tyskland. Dette førte til at byen florerte i middelalderen, og per dags dato er det en av verdens best bevarte middelalderbyer. I 1999 førte UNESCO gamlebyen i Tallinn inn på verdensarvlista, så det er ingen tvil om at det er verdt å se Tallinn med egne øyne. Selve gamlebyen har en ringmur som omkranser den, og man må passere gamle byporter for å komme inn.

gamlebyen i tallinn

Midt inne i gamlebyen finner man Nord-Europas best bevarte gotiske bygg, og dette er det 600 år gamle rådhuset. I dag er det ikke lenger et rådhus, men heller en restaurant med navn Olde Hansa som har et middelaldertema. Her føles det som man reiser tilbake i tid, og det er ulikt noe annet.

Det er også et stort utvalg av barer og kaféer i gamlebyen, og det er få plasser i verdens hvor det er like koselig å sitte utendørs på brosteinsgatene og kose seg med en kald pils mens man nyter livet. Torget i gamlebyen er livlig med et flust av gateartister, boder og butikker, og stemningen er til å ta på.

Det moderne Tallinn

Til tross for å være en av verdens beste middelalderbyer, er Tallinn langt ifra noen gammel, utdatert storby. Byen kalles noen ganger «Europas Silicon Valley» på bakgrunn av sine utallige teknologiske nysatsinger, og byen har helhetlig modernisert seg de siste tiårene. I dag er det en moderne by med store kjøpesentre, flotte og servicefokuserte hoteller, og god offentlig transport.

Den shoppingglade turisten bør begynne turen med å gå nedover handlegatene Viru og Müürivahe i gamlebyen. Her får man tak i både klær, sko, parfymer, suvenirer, og ravsmykker. Sistnevnte regnes som en av Tallinns spesialiteter, så det er verdt å se om man finner noe man kunne tenke seg. Dersom man heller foretrekker kjøpesentre anbefales Stockmann, et finsk varemagasin som også har butikker i Estland. Ellers er Viru Center trolig det beste shoppingstoppet, og er et stort kjøpesenter med både kjente og ukjente butikker.

10 populære severdigheter i Tallinn

Det er mange artig man kan finne på i Tallinn, og her kan man lese om de ti av de mest populære turistattraksjonene i byen.

gamlebyen i tallinnGamlebyen i Tallinn

I gamlebyen til Tallinn kan man oppleve en rekke bygninger fra middelalderen, inkludert rådhuset som har stått i over 600 år, Olavskirken som er oppkalt etter Olav den Hellige, og ikke minst bymuren som omkranser hele gamlebyen. Dette er den perfekte plassen for å nyte et godt måltid i historiske omgivelser.

severdighter i tallinnTallinn Museum of Orders of Knighthood

På Tallinn Museum of Orders of Knighthood er et museum som huser gjenstander knyttet til adelstittelen «knight» og «lady» fra ulike gilder og ordener rundt om i Europa. Det er over 700 gjenstander utstilt på museet, inkludert mange flotte insignier som ble brukt for å symbolisere ridderstatusen til eieren.

Lennusadam Seaplane HarbourLennusadam Seaplane Harbour / Sjøflyhavnen

Sjøflyhavnen, kalt Lennusadam Seaplane Harbour på engelsk, er et nokså nytt museum i Tallinn hvor man kan se både sjøfly, ubåter, og vanlige båter fra gjennom tidene. Her er det også interaktive skjermer som lar folk lære om sjøfart og båter på en morsom måte, og det er garantert moro for både voksne og barn.

museum i tallinnEstonian Health Care Museum

Estonian Health Care Museum ligger i gamlebyen i Tallinn, og har vært åpent for publikum i snart 100 år. Her kan man lære om menneskekroppen, evolusjonen til mennesker, og om menneskers helse. Museet passer godt for nysgjerrige barn og voksne som ønsker å lære litt om hvordan vi fungerer på innsiden.

Toompea åsen i tallinnToompea-åsen

På Toompea-åsen får man god utsikt over hele Tallinn, og dette er en utsikt man aldri kommer til å glemme. Kombiner gjerne turen opp Toompea-åsen med kirker og andre historiske bygninger i området, og ta en kopp kaffe i en av kaféene på toppen.

Rådhusplassen

Rådhusplassen i Tallinn ligger i midten av gamlebyen, og dette er et område som må oppleves. Her er det en stor, åpen plass i tillegg til mange kaféer og restauranter med uteservering. Det er få steder i Tallinn hvor det er like koselig å sette seg ned med en kald øl eller en kopp kaffe.

utsikt over tallinn fra Viewing Point KohtuotsaUtsikt over Tallinn fra Kohtuotsa

Viewing Point Kohtuotsa er et utsiktspunkt hvor man får fantastisk oversikt over Tallinn. Det ligger sentralt til fra gamlebyen, og det er nokså enkelt å komme seg opp til en av byens flotteste utsikter. Her får man garantert gode panoramabilder året rundt.

Kadriorg ParkenKadriorg Parken

Kadriorg Park ligger omtrent er kvarters busstur unna gamlebyen i Tallinn, og byr på en helt annerledes opplevelse. Her kan man gå turer langs velstelte hager med fantastiske blomsterbed og bare nyte dagen. Det er stille og rolig, men det er også et par museer i området man kan besøke.

utsikt fra Patkuli plattformenUtsiktspunktet Patkuli

Patkuli Viewing Platform i gamlebyen i Tallinn byr på utrolig utsikt over byen året rundt. Herfra ser man vekk fra havet i nord, og får dermed sett store deler av byen sørover. Mange mener at dette er byens aller beste utsikt, selv om det er flere andre kandidater til den utmerkelsen.

utendørsmuseum i tallinnEstonian Open Air Museum (Rocca Al Mare museum)

Estonian Open Air Museum er et museum som viser frem hvordan livet i Estland var på bygda fra 1700-tallet til 1900-tallet. Museet er lagt opp som en liten landsby, og dette gir en unik følelse av å ha reise tilbake i tid for å besøke en liten, estisk bygd.