• Meny
  • Meny
Stortorget i Gamla Stan i Stockholm

Stortorget i Stockholm

Stortorget er et historisk og sjarmerende torg i hjertet av Gamla Stan, Stockholms gamleby. Med sin rike historie og vakre, fargerike bygninger, er Stortorget et populært sted for både lokalbefolkningen og turister. Torget er kjent som byens eldste torg og har vært et sentralt møtepunkt gjennom århundrene.

Historien til Stortorget er både fascinerende og noen ganger mørk. Det var her Stockholms blodbad fant sted i 1520, en brutal maktdemonstrasjon der mange svenske adelsmenn og borgere ble henrettet av den danske kongen. En minneplate på torget minner besøkende om denne tragiske hendelsen. På en mer fredelig note, var Stortorget også stedet for byens livlige markedsplass, hvor handelsmenn fra nær og fjern samlet seg for å selge sine varer.

Stortorget Stockholm

Arkitektonisk er Stortorget omgitt av imponerende bygninger fra 1600- og 1700-tallet, inkludert det berømte Börshuset, hvor den svenske børsen en gang holdt til. De fargerike fasadene og de historiske detaljene gir torget en unik og pittoresk atmosfære.

Stortorget er også kjent for sin julemarkedstradisjon, hvor torget hvert år forvandles til et vinterlandskap fylt med lys, håndverksboder og julegodter. Det er et must å besøke for alle som er i Stockholm i desember.

Fargerike hus på Stortorget i Stockholm

For turister som ønsker å besøke Stortorget i dag, er det lett tilgjengelig til fots fra de fleste deler av sentrale Stockholm. Omringet av sjarmerende smug og brosteinsbelagte gater, er det en fryd å utforske området. Besøkende kan nyte en kaffe eller et måltid på en av de mange kafeene og restaurantene, eller bare sitte og beundre utsikten over det historiske torget. 

Kart