• Meny
  • Meny

Gamla Stan i Stockholm

Gamla Stan, som betyr “Den Gamle Byen” på svensk, er hjertet av Stockholm og en av de best bevarte middelalderbydelene i Europa. Dette historiske området ligger på Stadsholmen, en av de mange øyene i den svenske hovedstaden.

Historien til Gamla Stan strekker seg tilbake til 1200-tallet, og det var faktisk her Stockholm ble grunnlagt i 1252 av Birger Jarl. Gamla Stan var sentrum for det opprinnelige Stockholm, og det har bevart mye av sitt middelalderske gateplan. De trange, svingete gatene og brosteinsbelagte smugene er karakteristiske trekk ved denne delen av byen.

Stortorget i Gamla Stan i Stockholm

Arkitekturen i Gamla Stan er bemerkelsesverdig. Det er en vakker blanding av middelalderbygninger, barokkarkitektur og fargerike fasader. Stortorget, hovedtorget i Gamla Stan, er spesielt kjent for sine pittoreske, fargerike bygninger. En annen viktig bygning er Stockholms slott, som er kongefamiliens offisielle residens. Slottet er kjent for sine overdådige rom og er en populær turistattraksjon.

Gamla Stan brosteinsgate

Gamla Stan er også kjent for sine mange kirker, butikker, restauranter og museer. Den svenske Riksdagen (parlamentet) og Nobelmuseet er også lokalisert her. Området er et paradis for de som er interessert i historie, arkitektur og svensk kultur.

I dag kan man enkelt besøke Gamla Stan til fots eller med offentlig transport. Den beste måten å utforske Gamla Stan på er å vandre rundt i de trange gatene og oppleve den unike atmosfæren. Det er lett å komme seg hit med Stockholms utmerkede nettverk av busser, tunnelbaner og ferger.

Kart