• Meny
  • Meny
riga

Riga

Storbyferie i Riga

Latvias hovedstad Riga ligger skjermet til i Østersjøen, og regnes som Baltikums største by. Det bor ca. 700 000 innbyggere i denne koselige havnebyen, men også 2,5 millioner turister besøker byen årlig. Som med resten av Latvia snakker de latvisk, men det er absolutt ikke noe problem å kommunisere på engelsk, i alle fall ikke i forretninger i området som er beregnet for turister.

Riga er en perfekt destinasjon for en langweekend. Det er et lavt prisnivå, gode shoppingmuligheter, nydelige spasentere, og fantastiske restauranter i byen. En tur til Riga er spesielt populært for venninner som reiser dit for billig spabehandling og rimelig shopping, men det er også ting for resten av familien i storbyen.

riga

Tips til hotell i Riga

annonselenker

Reise til Riga

Man kan fly direkte fra norske flyplasser til Riga, og turen tar bare halvannen time fra Østlandet. Det er nokså billig med hotell i byen, men som alltid finnes det jo hotell i alle slags prisklasser der. Landet begynte å bruke euro som betalingsmiddel i 2014, så det er kun dette som blir brukt der nå.

storbyferie i riga

Som med mange andre Europeiske storbyer har man en vakker gamleby i sentrum av Riga, og her er det bare å finne frem noen behagelige sko til å bruke på brosteinsveien. Gamlebyen i Riga ble innlemmet til UNESCOs Verdensarvliste i 1997, og det er rikelig med historiske bygninger igjen i byen.

Riga er rik på både kulturopplevelser, historie, museer, parker, utstillinger, og gateartister, så man kommer aldri til å kjede seg i løpet av turen. Det er dessuten et livlig uteliv i sentrum med lave priser på mat og drikke.

Spaeldoradoet Riga

Riga har i lang tid vært regnet som en av Europas beste spadestinasjoner, og hundretusenvis av turister har reist til Riga for å få en billig spabehandling av høy kvalitet. Få storbyer er like perfekte for en weekendtur med svigersøster, venninner, eller andre personer man vil reise på spatur med.

En spabehandling i Riga koster omtrent halvparten av hva man ville betalt i Norge, så det koster jo litt penger selv om det er blant de billigste i Europa. Dersom man vil ha det så billig som mulig er et godt tips å reise vekk fra selve bykjernen, da det koster litt mindre på disse stedene.

Det er alltid enkelt å finne et spasenter i Riga, og nesten alle de finere hotellene tilbyr spabehandling både til gjester og andre. Man trenger ikke å føle seg forpliktet til å bo på hotellet man skal ha spabehandlingen på, så det er fritt frem for å booke time hvor enn man måtte ønske.

Ting å gjøre i Riga

annonse

Shopping i Riga

Det er gode muligheter for å stille shoppingkløa i Riga, for her har man et stort utvalg til lave priser. Man trenger ikke å tømme lommeboka for å fylle kofferten med nye klær på flyturen hjem, da det stort sett er veldig billig i Riga. Det er et stort utvalg av kjøpesentre som har flere internasjonalt kjente butikker, og kjøpesenteret Centrs eller carehuset Stockmann er gode valg. På begge disse finner man omtrent alt mulig, og det er et enormt utvalg hos disse. Centrs er et klassisk kjøpesenter med haugevis av butikker, mens Stockmann er et varehus som selger alt mulig i én og samme butikk.

Man finner også et av Europas største markeder i Riga, nemlig Centraltirgus. Dette ligger fordelt på fem gigantiske zeppelinhangarer som ble brukt under første verdenskrig, men i dag er de proppfulle av alle slags varer. Her er det boder som selger både sko, klær, smykker, tilbehør, suvenirer og lignende, i tillegg til å være et senter for kulinarisk gatemat. Lokale handler også ting som kjøtt, blomster, fisk, frukt og grønnsaker her. Det er alltid et stort folkemylder her, og hangarene er verdt et besøk selv om man ikke har tenkt å kjøpe stort der.

Om du er ute etter luksusvarer eller dyrere merker, så er den eksklusive handlegaten Dzirnavu rett utenfor gamlebyen stedet du bør sjekke ut. Her finnes man både dyrere merkeklær og litt billigere forretninger, samt en hel rekke koselige kaféer og lunsjsteder.

De 10 mest populære attraksjonene i Riga

Riga er ikke bare byen for shopping og spa, for det er også mye annet som kan oppleves i byen. Her kan du lese om de ti mest populære attraksjonene man bør få med seg i løpet av turen til Riga.

riga motor museumRiga Motormuseum (Rīgas motormuzejs)

På Riga Motormuseum kan man se antikke biler, og er et naturlig stopp for alle som er interessert i biler og motorer. Her stilles det ut både folkelige og dyrere biler fra de siste hundre årene, i tillegg til å ha interaktive lekebiler som passer for barna.

Zanis Lipke MemorialŽanis Lipke Memorial

Žanis Lipke er en kjent latvisk helt som skjulte jøder under andre verdenskrig. Žanis Lipke Memorial er en lite museum til ære for han, og har kan man lære mer om holocaust og andre verdenskrig fra et latvisk perspektiv. Det er gratis inngang til museet.

jugendstil i rigaJugenda Stila Nami-området

Jugenda Stila Nami er et område i Riga som er kjent for sin art nouveau-stil, og her får man se arkitektur av verdensklasse. Det er over 700 bygninger i denne stilen i Jugenda Stila Nami-området, så her er det bare å finne frem kameraet.

gamlebyen i rigaGamlebyen i Riga (Vecrīga)

Gamlebyen i Riga er kjent for gamle kirker og katedraler, i tillegg til å være full av butikker, restauranter, kaféer og vakre, gamle bygninger. Torget er på UNESCOs Verdensarvliste, så her bør man absolutt bruke noen timer på å vandre gatelangs og spise en god lunsj mens man ser på alt mylderet.

Alberta Iela gaten i rigaAlberta Iela

Alberta Iela, eller Albert Street på engelsk, er en av gatene som er kjent for art nouveau-stilen på alle bygningene der. Denne gaten er perfekt for alle som er litt interessert i arkitektur, men det er også en koselig tur for alle andre. 

Mezaparks i rigaMežaparksa

Mežaparksa i Riga er en vakker park like i nærheten av dyreparken. Her er det gratis lekeplass for barna, i tillegg til at det er ting som trampoliner, minigolf, klatrepark, treningsapparater, og snackbarer tilgjengelig i parken. Her kommer både barn og voksne til å kose seg etter en innholdsrik dag i Riga!

Vermanes parken i rigaVērmane-hagen

Vērmane-hagen er en offentlig hage i Riga lokalisert like utenfor gamlebyen. Her kan man gå en rolig tur langs kanalen, og kose seg med den velstelte hagen. I Vērmane-hagen er det stille og rolig, og en perfekt plass for å ta pause fra alt folkemylderet inne i sentrum.

Latvian National Opera i rigaLatvian National Opera (Latvijas Nacionālā opera)

Latvian National Opera er en stor operasal i Riga, og i motsetning til mange andre operaer er det nokså billig å gå til en forestilling der. En opera er en nokså spesiell opplevelse, og Latvian National Opera er en ypperlig sjanse til å se en for første gang. Det går også teater i bygningen hvor de viser både kjente og ukjente stykker.

Jauniela-gaten i rigaJauniela-gaten

Jauniela er nok en gate i Riga med et stort utvalg av art nouveau-bygninger. I likhet med Alberta Iela er dette en obligatorisk tur for alle arkitekturinteresserte, men også verdt et besøk for alle andre. Jauniela ligger sentralt til i gamlebyen, så det er rett i nærheten av annen moro.

Nativity of Christ Cathedral i rigaNativity of Christ Cathedral

Nativity of Christ Cathedral er en stor katedral i Riga fra 1880-tallet. På den tiden var Latvia en del av det russiske imperiet, og katedralen bærer preg av dette. Det er et spektakulært kirkebygg man bør få med seg i løpet av turen, og det er dessuten gratis inngang for alle som ønsker å se innsiden.