• Meny
  • Meny
storbyferie porto

Porto

Storbyferie til Porto

Porto er en gammel storby i Portugal. Med sine 220 000 innbyggere i bysentrum er det landets nest største by etter Lisboa, men det er trolig landets viktigste by med tanke på all havnetrafikken som skjer i og rundt byen. Til tross for at det er en havneby er det mange bakker i byen, så pakk med gode sko når du reiser til Porto.

En av de spennende tingene med Porto er at det er en utrolig gammel by, og historien dens kan spores over 2 300 år tilbake i tid da byen var okkupert av Romerriket. Helt siden den gang har det vært en viktig havneby, og man kan fortsatt oppleve store deler av den lange og spennende historien i byen i dag.

porto

Ting å gjøre i Porto

annonse

Tips til hotell i Porto

annonselenke

Reise til Porto

For å reise til Porto må man regne med minst én mellomlanding dersom man drar fra Norge, for det er ingen flyselskap som flyr direkte. Reisetiden er typisk på rundt 6 timer inkludert denne mellomlandingen, mens prisen er omtrent som resten av Europa på rundt et par-tre tusenlapper for en tur/retur-billett.

Porto er en perfekte destinasjon for deg som ønsker å oppleve gammel historie, kose deg med god mat og vin, nyte flotte kulturopplevelser, som liker å ta det med ro, og som ikke ønsker å reise så altfor langt. I byens historiske sentrum kan man vandre i trange smug og komme over små og spennende butikker, samtidig som man får opplevd alle de utrolige bygningene i området. Når man ser hvor flott sentrum er skjønner man godt at det havnet på UNESCO sin verdensarvliste i 1996!

reise til porto

Byen er også kjent for å være en enorm vineksportør, og det er veldig populært for turister å ta en halvdagstur til en vingård i nærheten av byen. Her kan man vandre rundt i vingården og se hvordan druene dyrkes og vinen produseres. Etter omvisningen får man selvsagt smake på gårdsvinen, samt få mulighet til å kjøpe med seg noen flasker hjem. Dette er en kul opplevelse for alle som er glade i vin, og man trenger ikke å ha mye peiling på ulike vintyper for å ha det fint på en slik omvisning.

I Porto er det et utrolig utvalg av gode restauranter, og man kan prøve mange spennende smaker her. Byens egne spesialiteter er bacalao og «Tripas á moda do Porto». Sistnevnte er innmat og veldig populært, selv om det krever at man har et åpent sinn for å prøve den. Ellers er det mye god og fresk sjømat på de fleste restaurantene, spesielt i havneområdet.

Det er et overraskende godt uteliv i Porto, og i gatene Cândido dos Reis og Galeria de Paris er det barer, nattklubber og utesteder på rekke og rad. Her spiller musikken til tidlig neste morgen, og det er alltid liv og moro der.

Shopping i Porto

Det er et ålreit shoppingtilbud i Porto, med både dyrere merkevarebutikker, store kjøpesentre og små og intime butikker. Byens største kjøpesenter heter NorteShopping, og har over 200 forskjellige butikker, så her finner man noe for enhver smak. Det er åpent hele uka, og det går jevnlig transport til og fra kjøpesenteret.

Prisnivået er Porto er nokså greit, og det er omtrent midt på treet i forhold til resten av Europa. Det er stort sett gode priser på mat og drikke, men det er også en del dyrere restauranter i byen som tar seg godt betalt for å lage utsøkt mat. Det er et godt utvalg av hotell i alle prisklasser i Porto, og man finner noe uansett om man ønsker seg luksushotell med mange stjerner eller bare et lite rom hvor man kan sove om natten.

Populære severdigheter i Porto

Ponte D. Luis I broen i portoPonte D. Luis I

Ponte D. Luis I er en historisk bro i Porto, med en stil som minner om Eiffeltårnet i Paris. Broen har to etasjer hvor den nederste er forbeholdt for gående. Den øverste broen har trafikk, men til gjengjeld gir den en nydelig utsikt over byen.

broklatring i portoPorto Bridge Climb – broklatring i Porto

Porto Bridge Climb er en unik opplevelse hvor man kan ta på seg sikkerhetsutstyr for å klatre opp selveste Ponte D. Luis I. Klatreturen gjøres med en guide, og underveis får man se noen spektakulære utsikter fra broen.

Zona RibeirinhaZona Ribeirinha

Zona Ribeirinha er et distrikt i Porto, og mange tenker på dette området som hjertet i Porto. Her finner man mange koselige barer og restauranter, og det er få ting som er like koselig som å gå langs elva i Zona Ribeirinha. Dette er en perfekt plass for å spise en god middag på kveldstid.

Parque da Cidade do PortoParque da Cidade do Porto

Parque da Cidade do Porto er en park på 83 hektar midt inne i Porto. Dette er stedet man bør reise til hvis man vil komme litt unna det hektiske bylivet og heller ønsker å slappe av i grønne omgivelser. Dersom man ønsker å leie en sykkel så er parken den perfekte plassen for å gjøre dette, for det er gode veier hvor man kan sykle i sitt eget tempo.

FC Porto MuseumFC Porto Museum

FC Porto Museum er museet til fotballaget FC Porto. Her kan man lære alt om den lange historien til det portugisiske fotballaget, og fans kommer til å stortrives her! Alle fotballinteresserte bør ta en tur innom, men for fans av FC Porto er det selvsagt et obligatorisk stopp.

Rio Douro elven i portoRio Douro elven

Rio Douro er elva som går helt fra fjellkjeden Sistema Ibérico i Spania, og løper ut i havet i Porto. Det er en utrolig vakker elv som strekker seg gjennom mesteparten av Porto, så det er umulig å unngå elva når man er i byen. På varme dager er det flere steder hvor man kan bade i elva.

Livraria LelloLivraria Lello

Livraria Lello er en bokforhandler i Porto, og den er jevnlig å finne på topplister over verdens beste bokforhandlere. Butikken åpnet i 1881, og er kjent for sin unike arkitektur både på fasaden og inne i butikken. Forfatter J. K. Rowling som skrev Harry Potter-serien har visstnok blitt inspirert av denne bokforhandleren, og man får absolutt en Harry Potter-følelse i butikken.

Estádio do Dragão stadion portoEstádio do Dragão

Estádio do Dragão er en fotballstadion i Porto. Stadion ble bygd i 2004 for å huse EM i fotball, og har siden blitt hjemmebanen til klubben FC Porto. Det er plass til 50 000 tilskuere her, og alle fotballinteresserte bør uten tvil reise hit for å oppleve en kamp.

Ribeira Square torget i portoRibeira Square

Ribeira Square er et torg i Porto som regnes som byens historiske sentrum. Torget og området rundt er på UNESCO sin verdensarvliste, og alle som besøker Porto bør stikke innom torget for å oppleve deg selv. Her er det flere gode restauranter, butikker og kaféer.

severdigheter i portoLook at Porto

Look at Porto er 5D kino i Porto hvor man får en virtuell omvisning av byen med bruk av både film, dynamiske bevegelser i setene og sensasjoner som vann, vind og lukter. Selve filmen tar ti minutter, og er en god innføring i byen. Dette er en flott måte å bli kjent med Porto på.