• Meny
  • Meny
new york

New York

Storbyferie til New York

New York er kanskje selve symbolet på en skikkelig storby, og de fleste har allerede et forhold til byen selv om de ikke har vært der. Det bor omkring 8 millioner mennesker inne i selve byen, mens det totale antallet ligger på litt over 20 millioner når man tar med forstadsstedene i utkanten av byen. Tilnavnet «byen som aldri sover» stemmer helt overens med hvordan det er der, for det er alltid liv og røre i byen.

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som er mest karakteristisk med New York. Er det de gule taxiene, de klassiske branntrappene langs de høye bygningene, aviskioskene på gatehjørnene, neonskiltene som lyser opp Times Square, eller kanskje røyken på gatene? Det er uansett ingen tvil om at New York er proppfull av de spesielle tingene som gjør byen så unik, og mange blir overrasket over at byen faktisk er lik på hvordan den blir fremstilt i populærmedia.

manhattan new york

Tips til hotell i New York

annonselenker

Reise til New York

Noe av det mest populære å gjøre når man reiser til New York er å dra for å se et stykke på Broadway. Dette er trolig verdens beste teaterdistrikt, og det går alltid teaterstykker eller musikaler av toppklasse her. Dersom du ønsker å se et veldig kjent stykke bør du booke billetter i god tid i forveien, men dersom du bare ønsker opplevelser av å være på et Broadway-stykke kan du være heldig og få billetter til halv pris like før forestillingen begynner.

ting å gjøre i new york

Som de fleste vet er det mange landemerker i New York, og disse må man selvsagt prøve å få med seg i løpet av reisen. Man kan jo ikke være i New York uten å besøke Frihetsstatuen, Ground Zero og Empire State Building, se Times Square og Wall Street, ta seg en tur gjennom Central Park, eller gå over Brooklyn Bridge. Det er så utrolig mange spennende ting å se i byen, og ofte rekker man ikke å få med seg alt man vil i løpet av kun noen få dager i byen. Det er heldigvis ikke så stor avstand mellom mange av landemerkene, så man kan rekke å få krysset av en del attraksjoner på kort tid hvis man går inn for det.

Årstidene i New York er omtrent som Norge, men det er jevnt over noen hakk varmere. September og november er høysesongen, og da dobles gjerne hotellprisene i forhold til resten av året, så unngå disse månedene hvis du ikke vil betale mer enn du trenger. Det er mange flyselskap til flyr til New York, og både SAS og Norwegian har direkteruter dit. Dette tar omtrent 8 timer, så det er faktisk ikke så lang reisetid som mange tror.

new york severdigheter

Prisnivået i New York er litt spredt. På en side er shopping og restauranter veldig billig, mens på den andre siden er hotellovernattinger og flyturen dit dyr. Totalt sett er det ikke en veldig billig by å reise til, men det er heller ikke blant verdens dyreste.

Det er enkelt å reise videre fra New York til andre deler av USA, og flyplassene i New York har direktefly til alle de andre storbyene i landet. Det er derfor godt mulig å ha New York som første stopp i en lengre USA-tur.

Shopping i New York

I New York kan man trolig finne verdens beste shoppingmuligheter, og det er et stort utvalg av butikker i alle slags størrelser og bransjer rundt sentrumsområdet. Det anbefales å sjekke ut noen av de enorme varehusene i New York, for disse er av en annen verden. Macy’s er trolig det mest kjente varehuset, men Century 21 er gjerne minst like god. Prismessig er det veldig billig her, så du kan trygt reise til New York med tomme kofferter. Dersom du ønsker luksusshopping bør du reise til Fifth Avenue. Her er det butikker som Louis Vuitton, Gucci, Rolex, Dolce & Gabbana, Prada, Armani og lignende. Disse er typisk noen hakk billigere enn her hjemme i Norge, men prisnivået er likevel høyt. Langs disse luksusbutikkene finner man også en helt enorm H&M for de som vil handle litt billigere klær.

Ting å gjøre i New York

annonse

Topp 10 attraksjoner i New York

Manhattan SkylineManhattan Skyline

Manhattan Skyline er den mest populære attraksjonen i New York, og det er ikke rart, da det er noe helt spesielt å se alle de høye skyskraperne fra litt avstand. Det er mange steder hvor man får god utsikt over byens skyline, og men best utsikt får man enten fra en ferje på sjøen, eller fra Liberty State Park i Jersey City.

9/11 Memorial9/11 Memorial

De fleste av oss er jo godt kjent med terrorangrepet mot World Trade Center den 11. september 2001, og på 9/11 Memorial er det et slags museum som også fungerer som en minnelund for ofrene i angrepet. Det er en sterk opplevelse, men vel verdt besøket.

Central ParkCentral Park

Central Park er en enorm park midt i New York sentrum, og den mest kjente av alle parkene selv om den bare er den femte største parken i byen. Den ligger sentralt til fra shoppingområder, og de fleste tar en tur innom parken i løpet av reisen sin til New York. Det er mange ulike attraksjoner i parken, i tillegg til at det er en super plass for å komme seg vekk fra støyen til byen.

Metropolisk kunstmuseum i new yorkMetropolisk kunstmuseum

Metropolisk kunstmuseum i New York kalles som oftest bare for The Met, og regnes som en av verdens største og viktigste kunstmuseer. Her er det både kunst og objekter fra hele verden, og i motsetning til mange kunstmuseer er det antikke gjenstander stilt ut, som objekter fra egyptisk oldtid eller antikke Hellas.

St. Patrick's CathedralSt. Patrick’s Cathedral

St. Patrick’s Cathedral i New York er et av landemerkene i byen, og trolig blant verdens mest kjente kirker. Selve kirken er bygget i nygotisk stil, og katedralen ble påbegynt allerede i 1858 selv om den ikke sto ferdig før i 1878 på grunn av borgerkrigen. I dag er den svært populær for turister.

Brooklyn BridgeBrooklyn Bridge

Brooklyn Bridge er en av de tre broene som binder sammen Manhattan og Brooklyn, og denne gigantiske broa er faktisk hele 1834 meter lang. Dette er et helt utrolig byggverk som krevde livet til 27 arbeidere, og regnes som en av de største ingeniørbragdene på 1800-tallet.

top of the rock new york«Top of the rock» på Rockefeller New York

«Top of the rock» er en utkikkspost på toppen av Rockefeller Center midt i New Tork. Her får man en utrolig god utsikt over hele byen, og mange foretrekker å se byen ovenfra herfra, da det som regel er mye kortere køer til «Top of the rock» enn det er for å komme til toppen på Empire State Building.

New York Public LibraryNew York Public Library

New York Public Library er trolig verdens mest kjente bibliotek, og har en helt enorm samling av bøker. Til sammen er det over 53 millioner objekter på biblioteket! Hit kan man reise enten for å bare oppleve den unike atmosfæren, eller for å finne en spennende bok man kan ta med til lesesalen.

BroadwayBroadway

Broadway er teaterdistriktet i New York, og er verdenskjent for alle teater og musikaler som fremføres her. Man er garantert god kvalitet når man ser et stykke på Broadway, og for mange er dette en av de viktigste grunnene til å reise til New York. Husk å booke billetter god tid i forveien for å være sikret plass.

Grand Central TerminalGrand Central Terminal

Grand Central Terminal er jernbanestasjonen i byen, og den aller største jernbanestasjonen i hele verden. Bygget er i jugendstil fra tidlig 1900-tallet, og har blitt ekstremt populært etter å ha vært med i hundrevis av filmer og TV-serier gjennom tidene. Det er en utrolig utsmykking inne på stasjonen, så ta med kameraet ditt.