• Meny
  • Meny
manchester

Manchester

Storbyferie til Manchester

Manchester er en britisk storby med litt over en halv million innbyggere. Byen har lenge vært regnet som en av landets viktigste industribyer, men i dag har den også utviklet seg til å være en viktig by for turisme, selv om den fortsatt er viktig fra et industrielt ståsted. Det er den tredje mest befolkede byen i hele Storbritannia, og regnes som en super storby for shopping, uteliv, fotball, utdanning og kultur. 

Manchester har en lang og innholdsrik historie som strekker seg helt tilbake til middelalderen. Det er fortsatt en del hus stående fra 1700-tallet, og selv om det ikke er noen utpreget gamleby i byen kan man komme over slike hus i viktoriansk stil den dag i dag. Mye av historien forvaltes via museer som finnes jevnt og trutt rundt om i byen, i tillegg til det verdenskjente biblioteket Chetham’s Library. Det er mer enn nok av museer og attraksjoner til å holde de fleste opptatt over en langhelg uansett hvilke interessefelt man har. 

I dag er også Manchester en ordentlig universitetsby med nesten 100 000 studenter fordelt på universitetene i byen. Det betyr mange unge innbyggere, og et rikt uteliv selv midt i uka. Dette har ført til at Manchester har blitt en populært plass å reise til for de som er glade i å kose seg på livlige puber, eller de som vil danse natta lang på nattklubber. Utestedene er både folksomme og billige, og som regel er det veldig god stemning i byen. 

storbyferie til manchester

Aktiviteter i Manchester

annonse

Tips til hotell i Manchester

annonselenke

Reise til Manchester

Det er flere flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Manchester, inkludert lavprisselskaper som tar deg tur/retur for bare noen få hundrelapper. Selve flyturen tar bare to timers tid, så det er både enkelt, raskt og billig å dra til Manchester for sin neste storbytur. 

Mye av grunnen til at byen i dag regnes som en god destinasjon for turister å reise til er populariteten til fotballagene Manchester United og Manchester City. Disse har trukket fotballfans fra hele verdens til Manchester og området rundt byen, og gjort det mulig for en turistnæring å komme til liv. I dag er fotballagene fortsatt en viktig del av turismen, men Manchester har faktisk klart å utvikle seg til en såpass innholdsrik by at man fint kan besøke den uten å være spesielt fotballinteressert. 

pub i manchester

For de fotballinteresserte er det selvsagt naturlig å ta turen innom enten Old Trafford eller Etihad Stadium, avhengig av hvilket lag man heier på. Begge stadioner kan skryte på seg å ha et stadionområde med mye spennende å se på, selv når det ikke er kamp. Man kan for eksempel besøke fotballmuseer der, eller gå en guidet tur på området. 

Shopping i Manchester

Manchester har også utpreget seg som en god destinasjon for shopping, selv om den naturligvis ikke har det samme utvalget som man finner i hovedstaden London. I Manchester er det likevel et utvalg som er godt nok til å tilfredsstille de aller fleste med shoppingkløe. Byen har ikke én enkelt handlegate, men butikker og kjøpesentre spredt jevnt over bysentrum. De fleste begynner shoppingen med en tur til enten Trafford Centre eller Manchester Arndale, begge kjøpesentre med hundrevis av butikker i alle slags prisklasser. Begge disse har alle de kjente kleskjedene man forventer å finne i en britisk storby, og for mange har disse mer enn nok utvalg til å fylle kofferten. 

shopping i manchester

En stor fordel med å velge Manchester som den britisk storbyen fremfor London er at alt er litt billigere i Manchester. Hotellene koster ikke like mye, så for same budsjett kan man få litt bedre kvalitet. Både underholdning, restauranter og butikker er dessuten litt billigere, selv om det aldri føles ut som om noen ting er kjempebillige sammenlignet med her i Norge. 

Populære severdigheter i Manchester

destilleri i manchesterThe City of Manchester Distillery

The City of Manchester Distillery er et destilleri og museum hvor man kan få en omvisning for å lære hvordan gin lages. Det er et interaktivt museum hvor man faktisk kan prøve seg på å lage sin egen gin! Man får romslige smaksprøver underveis, så stemningen pleier alltid å være veldig god mot slutten av omvisningen.

klatring i manchesterManchester Climbing Centre

Manchester Climbing Centre er en enorm innendørs klatrepark hvor man kan prøve seg på fjellklatring og buldring. Her er det moro for hele familien, selv for de som aldri har prøvd å klatre på en ordentlig klatrevegg før. Man kan leie utstyr, og til og med privatlærer som gir gode tips og råd første gang man skal prøve seg.

bibliotek i manchesterThe John Rylands Library

The John Rylands Library er et bibliotek som nå er en del av universitetet i Manchester. Bygget er kjent for å være et utrolig vakkert bygg i nygotisk stil, og dette er verdt å besøke i seg selv. Innendørs er det minst like vakker som på utsiden, og det føles på mange måter som man er i kulissene i en Harry Potter-film.

severdigheter i manchesterThe Shambles

The Shambles er et lite torg i Manchester som er mest kjent for de to svært gamle og sjarmerende skjenkestedene Sinclairs Oyster Bar og Old Wellington. Det er nærmest et “must” å ta en tur innom en av disse barene og suge inn historien fra veggene, mens man nyte noe godt av glasset. 

etihad stadion i manchesterEtihad Stadium

Etihad Stadium er hjemmebanen til fotballaget Manchester City. Anlegget har en kapasitet på 55 000 tilskuere under kamp, og det er selvsagt best å besøke stadionen på dette tidspunktet. Fans kan også ta turen på dagtid for å få en omvisning på området. Her får man sjansen til å se garderober og lignende underveis.

bilbiotek manchesterChetham’s Library

Chetham’s Library i Manchester er et bibliotek som faktisk er det eldste i hele Storbritannia. Biblioteket er i dag primært brukt til omvisninger og kulturformidling, men man kan fortsatt bestille tid til å lete etter litteratur om man booker en dag i forveien. Atmosfæren på biblioteket er helt unik, og her føles det virkelig som om man har reist tilbake i tid til middelalderen under omvisningen.

Royal Exchange TheatreRoyal Exchange Theatre

Royal Exchange Theatre i Manchester er et konserthus i Manchester hvor det spilles ulike forestillinger. Dette konserthuset har en lang og innholdsrik historie, og lever fortsatt i beste velgående. De mest populære forestillingene blir solgt ut lang tid i forveien, så husk å booke billetter en stund før du reiser til byen for å være sikker på en god plass.

katedralen i manchesterKatedralen i Manchester

Manchester Cathedral er en flott katedral som ligger midt i sentrum av Manchester. Den er åpen hver dag og det er gratis inngang for alle besøkende. Utenfor er det også fine grøntområder. Vel verd et besøk om man ønsker å slappe av litt å samle tankene.

old trafford i manchesterOld Trafford

Man kommer ikke utenom Old Trafford når man snakker om Manchester. Stadionet til fotballlaget Manchester United har plass til over 75 000 tilskuere, og er et imponerende skue om man er supporter av fotballklubben eller ei. Old Trafford er åpen for guidet omvisning hver dag, hvor man blant annet får gå på indre bane og sitte på innbytterbenkene. Morsomt både for store og små.

Manchester central libraryManchester Central Library

Manchester Central Library er det tredje biblioteket som har en plass på Tripadvisor sin liste over populære severdigheter i Manchester, men dette er mye nyere og mer moderne enn de to andre på listen. Biblioteket åpnet ikke før i 1934, og er i bruk som det primært biblioteket i byen. Bygget er utrolig vakkert fra utsiden, og det er dessuten stilt ut litt kunst inne i biblioteket som kan vært verdt å få med seg.