• Meny
  • Meny
krakow

Krakow

Storbyferie til Krakow

Krakow er en av Polens største byer med hele 750 000 innbyggere, og mange regner byen som en av Europas vakreste storbyer. Hvert år tar hele 7 millioner turister turen til byen, og det er ikke rart når man ser hvor mye moro det kan være i Krakow.

Tidligere var Krakow hovedstaden i Polen, men denne er siden blitt flyttet til Warszawa. Krakow regnes likevel for å være sentrum for både kunst, kultur, og vitenskap i Polen. Dersom man er ute etter en by med rikt uteliv så er Krakow et godt valg, spesielt utenom fellesferier. Det er nemlig mange tusen studenter i Krakow, og dette sette åpenbart et stort preg på utelivet. Her er det mulig å gå ut på byen både i helger og hverdager uten at det blir for stille.

storbyferie i krakow

Tips til hotell i Krakow

annonselenker

Reise til Krakow

Krakow er en svært innholdsrik by, så her er det mulig å bli i lenger enn bare en kort helg. De fleste velger å reise til Krakow for en langweekend, men det er nok å gjøre her til å holde de fleste opptatt i en ukes tid uten at det blir for kjedelig.

Som de fleste sikkert har hørt, er Krakow og Polen generelt en billig plass, selv om det har blitt litt dyrere der det siste tiåret etter at de ble med i EU. Man kan likevel fint bo på flotte hotell med god service uten at det koster skjorta, eller shoppe i handlegatene eller på kjøpesentrene uten å betale mer enn en brøkdel av hva det ville kostet her i Norge.

utsikt over krakow

Byen har et gigantisk utvalg av restauranter i alle slags prisklasser, men jevnt oven er det rimelig billig å spise på restaurant i Krakow. Her kan man virkelig nyte livet uten at det koster all verdens, og polsk mat er dessuten en fantastisk kulinarisk opplevelse. Det er mye god mat basert på rødt kjøtt og brun saus, men man får selvfølgelig tak i det meste man måtte ha lyst på i byen.

Ting å gjøre i Krakow

annonse

UNESCO sine verdensarvsteder i nærheten av Krakow

UNESCOs verdensarvsteder er natur-, eller kultursteder på jorden som er vernet på bakgrunn av sin viktighet. I Krakow har man faktisk mulighet til å oppleve hele tre ulike UNESCO verdensarvsteder i løpet av en kort reise, så her kan man få sett mange viktige steder på samme tur.

Gamlebyen i Krakow er den første av UNESCO sine verdensarvsteder, og her er det en rekke vakre bygninger, museer, turistattraksjoner, historiske plasser, og gallerier. På markedsplassen er det et yrende folkeliv, og det anbefales å nyte mylderet av folk fra en av de mange gatekaféene. Gamlebyen i Krakow har en av Europas største middelaldertorg som også er kjent for det gigantiske julemarkedet som foregår hver desember.

severdigheter i krakow

Neste verdensarvsted er konsentrasjonsleirene Auschwitz-Birkenau. De aller fleste er vel allerede godt kjent med grusomhetene som skjedde i denne konsentrasjonsleiren som i dag er gjort om til et slags museum. En tur hit gir garantert sterke inntrykk! Auschwitz-Birkenau ligger omtrent en times kjøretur unna Krakow.

Det tredje og siste verdensarvstedet i nærheten av Krakow er saltgruven Wieliczka hvor det er over 300 kilometer med gruver som turister kan boltre seg på, fordelt på tre av gruvens ni nivåer. Nede i gruven er det verdens dypeste kurbad, og saltkatedralen St. Kingas kapell som er uthugget av salt! Gruvene ligger bare ti kilometer unna Krakow sentrum, så det er bare en kort taxitur unna.

De 10 mest populære attraksjonene i Krakow

Rynek Glowny i krakowRynek Glowny

Rynek Glowny er navnet på torget i gamlebyen i Krakow, og her er det alltid folksomt. Man kan spise på en av restaurantene, slappe av på en av kaféene, handle i bodene, eller ta en tur med hest og kjerre i gamlebyen herfra. Det er en livlig og sosial plass med både turister og fastboende.

Oskar Schindlers Fabrikk i krakowOskar Schindlers Fabrikk

Fabrikken til Oskar Schindler spilte en viktig rolle for mange jøder under andre verdenskrig, da han brukte fabrikken som en måte å holde over 1200 jøder vekk fra konsentrasjonsleirene på. Historien er godt kjent fra spillefilmen Schindlers liste fra 1993, og fabrikken er i dag omgjort til et museum hvor man kan lære mer om historien.

historyland i krakowHistoryLand

HistoryLand er et museum hvor man kan lære om Krakow og Polen sin historie via Lego-utstillinger. Det er umulig å unngå å bli imponert over de fantastiske utstillingene som har krevd mer enn én million Lego-brikker å bygge. Det er en helt unik måte å lære om historien på, og det er moro for hele familien.

krakow pinball museumKrakow Pinball Museum

Krakow Pinball Museum kan kanskje sies å være et nisjemuseum, men det er likevel sånn at de fleste som drar dit har det utrolig kult med alle pinball-maskinene som stilles ut. Her er det ikke slik at man bare kan se på og lese om pinball-maskinene, for man får selvfølgelig også spille på dem! Dette bør oppleves selv om man ikke nødvendigvis er en pinball-fan.

lost souls alley i krakowLost Souls Alley

Dersom du er en person som liker grøsserfilmer eller å bli skremt, så er Lost Souls Alley midt i blinken for deg. Her får man en interaktiv skrekkopplevelse som mange sier er det skumleste de noen gang har opplevd. Det er litt ulike aldersgrenser, med de mildeste for 13 år og oppover, men de fleste er for 18+.

glassmalerimuseum i krakowGlassmalerimuseum (Muzeum Witrazu)

Glassmalerier er en vakker type kunst, og på glassmalerimuseet Muzeum Witrazu i Krakow er det en drøss med glassmalerier å se på. I tillegg kan man lære om hvordan man faktisk driver med glassmaleri, og dets historie. Museet tilbyr også workshop hvor man kan prøve selv.

gamlebyen i krakowGamlebyen i Krakow (Stare Miasto)

Gamlebyen i Krakow går under navnet Stare Miasto, og er en av de mest besøkte distriktene i byen. Inne i gamlebyen finner man både butikker, restauranter og andre forretninger, og man bør utvilsomt vandre langs gatene i gamlebyen for å se hva man kommer over. Området har utrolig mange vakre bygninger, og er et UNESCO verdensarvsted.

Mariakirken i KrakowMariakirken i Krakow

Mariakirken (St. Mary’s Basilica) i Krakow er en gotisk kirke fra 1300-tallet. Det har to tårn i ulike høyder, med det høyeste som strekker seg hele 82 meter over bakken. Istedenfor kirkeklokker spiller det av en trompetmelodi hver time, til ære for en trompetblåser som advarte mot et mongolsk angrep på 1200-tallet.

trampolinepark i KrakowGOjump Krakow-Mateczny Park Trampolin

GOjump er en trampolinepark i Krakow hvor både barn og voksne kan kose seg på trampolinene. Dersom man tar en barna til Krakow er det et obligatorisk stopp, og en perfekt mulighet for å tømme dem for litt energi underveis.

Det polske luftfartsmuseumDet polske luftfartsmuseum

På Det polske luftfartsmuseum er det over 200 forskjellige fly til utstillingen, så det er den plassen for flyinteresserte å besøke i løpet av Krakow-turen. Det er både militære og sivile fly på museet, og mange av dem har lange og detaljerte historier rundt seg. Man kan godt ha en fin tur hit selv om man ikke er spesielt opptatt av fly, men det blir uten tvil bedre om man er glad i flyhistorie.