• Meny
  • Meny
gdansk

Gdansk

Storbyferie i Gdansk

Gdansk har raskt gått fra å være en relativt ukjent by i Polen til å bli et populært reisemål for turister som ønsker seg fantastiske shoppingmuligheter og gode opplevelser til en billig penge. Det går direktefly fra en rekke norske flyplasser, og det blir bare flere og flere nordmenn som åpner øyne for denne koselige havnebyen.

Det bor litt under en halv million innbyggere i Gdansk, og den regnes som Polens sjette største by. Gdansk ligger helt nord i landet, og har kilometervis med sandstrender ut mot det baltiske hav like utenfor bysentrum. Gdansk er knapt lenger sør enn København, så hvis man vil dra på stranda her må man reise om sommeren. I likhet med resten av Polen bruker man polske zloty til å betale med, og prisnivået ligger nokså lavt sammenlignet med norske priser.

Under andre verdenskrig var Gdansk en av byene i hele Europa som ble hardest rammet, og nesten hele sentrum ble utslettet. Istedenfor å modernisere den gamle delen av byen som ble ødelagt har de heller valgt å gjenskape hvordan byen så ut før krigen, så gamlebyen i Gdansk føles fortsatt som en gammel bydel til tross for at mye av den ble bygd på 60-, og 70-tallet.

gdansk

Tips til hotell i Gdansk

annonselenker

Reise til Gdansk

Gdansk er den perfekte storbyen for dem som ønsker å shoppe, dra på spa, spise god mat, og sove på fabelaktige hoteller. Både vennegjenger, kjærester, og til og med barnefamilier kommer til å nyte en weekendtur til Gdansk, for her er det noe for alle.

Det er få storbyer i Europa som er billigere enn Gdansk, og det betyr at man har muligheten til å gjøre ting man kanskje ikke kan ta seg råd til vanlig. Hva med å spise en flere retters middag på en av de finere restaurantene som ligger langs Motlawa-elva? Eller hva med å unne seg en skikkelig spabehandling med voksing og massasje etter en lang dag med shopping? I Gdansk kan man gjøre ting som dette uten å få sjokk over prisene.

severdigheter i gdansk

Dersom man reiser til Gdansk på sommeren kan man dessuten kose seg med late dager på strandkanten i Sopot, omtrent halvannen mil fra bykjernen. Sopot er egentlig en egen by, men har i nyere tid vokst sammen med Gdansk, og også her finner man luksusfølelsen man får ellers i Gdansk med billig spabehandling og gode restaurantopplevelser til hyggelige priser.

Ting å gjøre i Gdansk

annonse

Et moderne shoppingeldorado

I Gdansk har man både stemningsfylte gågater som Long Lane (Ulica Długa) hvor man får tak i alle slags polske varer og suvenirer, til store kjøpesentre som har internasjonale butikker du allerede kjenner til. Det er vanskelig å reise hjem fra Gdansk uten en full koffert, så selv om prisene på varer har steget noe etter at Polen ble med i EU, er det fortsatt langt billigere enn her hjemme.

shopping i gdansk

Midt i hjertet av byen ligger kjøpesenteret Madison Shopping Gallery med over 100 forskjellige butikker. Her er det både klesbutikker, spisesteder, elektronikkforretninger, sportsbutikker, parfymerier og mer. Om du ønsker et enda større kjøpesenter har man Galeria Baltycka i utkanten av Gdansk, og her er det faktisk over 200 butikker. Begge disse kjøpesentrene holder en høy standard på både butikker og spisesteder, men er som oftest også proppfull av folk som shopper.

De 10 mest populære attraksjonene i Gdansk

gamlebyen i gdanskGamlebyen i Gdansk

Mye av gamlebyen i Gdansk er faktisk ganske nylig bygd ettersom mesteparten av den ble ødelagt under andre verdenskrig. Det er likevel flere deler som føles som om de er fra middelalderen, og det er en flott bydel å besøke. Her er det koselige kaffer, interessant butikker, og vakre bygninger overalt.

European Solidarity Centre i gdanskEuropean Solidarity Centre

European Solidarity Centre er et nokså nytt museum i Gdansk, med fokus på historien rundt den polske fagorganisasjonen Solidarity, den første ikke-kommunistiske fagorganisasjonen i landet. Museet har over 2 000 gjenstander utstilt, i tillegg til over 100 000 bøker og dokumenter i bibliotekdelen.

museet for andre verdenskrig i gdanskMuseet for andre verdenskrig

Polen var et av landene som led mest under andre verdenskrig, og i «Museet for andre verdenskrig» er det utstillinger som viser hvordan landet reagerte på krigen, også sett gjennom internasjonale øyne. Her kan man lære mer om Polen og Gdansk sin historie under andre verdenskrig. Museet er et kjempeflott bygg i seg selv, med store utstillinger også under bakkenivå.

long lane gaten i gdanskLong Lane (Ulica Długa)

Lone Lane er handlegata i Gdansk, og går helt fra Golden Gate til Green Gate. Her har man svært gode shoppingmuligheter i de hundrevis av butikkene som ligger her, men også svært mange vakre bygninger som er verdt å stoppe for å se på. På sommertid er det ekstra livlig i gågata med salgsboder og gateartister.

oliwa katedralenOliwa-katedralen

Oliwa-katedralen er en katolsk kirke som regnes som en av de vakreste i området. Katedralen er kjent for det utrolige orgelet sitt som har 7 869 piper, noe som gjør det til en helt spesiell opplevelse å høre denne. Man kan besøke kirken gratis, men orgelkonsertene må man betale for å få med seg.

oliwa parkenOliwa-parken

Oliwa-parken ligger utenfor Oliwa-katedralen i Gdansk, og er en fantastisk vakker hage. Her kan man gå seg en tur gjennom parken for å nyte litt stillhet og natur i en ellers folksom og bråkete by, og det er en fin aktivitet å gjøre etter et besøk i katedralen.

elvebanken ved motlawaElvebanken ved Motlawa

Området langsmed elvebanken ved Motlawa er proppfull av gode restauranter med flott utsikt over elva, og uten tvil et fint område å spise lunsj eller middag i. Området egner seg også godt for en liten spasertur langs elva hvor man kan se på den fantastiske arkitekturen i Gdansk.

ulica MariackaMariacka-gaten (ulica Mariacka)

Mariacka-gaten er en sjarmerende liten gågate med en flust av polske butikker. Det er som regel gode priser på varene i butikkene i denne gaten, og dette er det beste området for å finne gode suvenirer fra Gdansk-turen. Det er også en fin gate for å spise lunsj eller ta en kopp kaffe mellom shoppingen.

St. Nicholas’ kirke i gdansk

St. Nicholas’ kirke

St. Nicholas’ kirke i Gdansk er en vakker, katolsk kirke med utrolig flotte utsmykkinger. Kirken har dessuten et urolig orgel, selv om det ikke er like stort som orgelet i Oliwa-katedralen. St. Nicholas’ kirke er en av svært få kirker i Gdansk som ikke ble bombet i krigen, og både fasade og innhold er dermed originalt fra 1300-tallet.

dlugi targ gdanskDługi Targ-plassen

Długi Targ er et vakkert område i gamlebyen i Gdansk, hvor det er et stort utvalg med restauranter som har uteservering på selve torget. Dette er en av de beste plassene i Gdansk for å spise en god middag eller ta seg noen øl etter et lang dag med shopping.