• Meny
  • Meny
edinburgh

Edinburgh

Storbyferie til Edinburgh

Edinburgh er hovedstaden i Skottland, men det er kun landet nest største by. Det er likevel en ordentlig storby med nesten en halv million innbyggere, og det er dessuten en populær by for turister som ønsker å oppleve skotsk kultur. Byen er sentrert rundt en gamleby hvor det ligger mange vakre bygninger, samt koselige småbutikker, restauranter, kaféer og barer. 

I Edinburgh kan man oppleve alt det fine den skotske kulturen har å by på. Alle som besøker Edinburgh bør prøve å få med seg ekte skotsk mat, og nasjonalretten haggis er et spennende alternativ. Dette er innmat fra sau som er blandet sammen med havregryn, løk og krydder, og til slutt kokt i en magesekk. Det høres merkelig ut, men det er overraskende godt. Ellers er en klassisk skotsk rett “Shepherd’s Pie” laget av kjøttfarse med potetmos og grønnsaker. Man får tak i skotsk mat på de fleste restaurantene i byen, men disse serverer også mer kjent mat for dem som ikke er så vågale. Det er for øvrig noen gode restauranter med Michelin-stjerner i byen som er verdt å sjekke ut for dem som interesserer seg for unike smaksopplevelser. 

reise til edinburgh

Ting å gjøre i Edinburgh

annonse

Tips til hotell i Edinburgh

annonselenke

Reise til Edinburgh

Det tar bare to timer å fly fra Oslo til Edinburgh, og det er flere flyselskap som flyr direkte ned dit. Flyplassen ligger omtrent en halvtime fra bysentrum, og det går jevnlig buss og tog mellom flyplassen og byen. 

storbyferie til edinburgh

Når man besøker Edinburgh er det i all hovedsak to ting man absolutt må få med seg; gamlebyen og Edinburgh Castle. Sistnevnte er et enormt slott som ligger på en ås i utkanten av gamlebyen. Dette slottet har hundrevis av år med historie knyttet opp mot byen, og det anbefales å ta seg en guidet tur inne på slottet for å lære mer om den spennende historien. Ellers har slottet byens aller beste utsikt, så det er en fin plass å reise til for å få et overblikk over Edinburgh. De som ønsker å se litt skotsk natur bør for øvrig ta turen til Arthur’s Seat, en liten fjellknaus som tidligere var en vulkan. Her kan man ta på seg turskoene og gå en times tid fra parkeringsplassen, så når man toppen av knausen og får en super utsikt over byen. 

Shopping i Edinburgh

Det er nokså gode shoppingmuligheter i Edinburgh, og spesielt spennende er det å shoppe i gamlebyen. Her er det nemlig en tradisjon for å ha små spesialbutikker som selger ekstremt spesialiserte ting. Hva med å kjøpe seg et nytt slips i en egen slipsbutikk, eller kanskje en ny caps i en butikk som kun selger capser? Slike spesialbutikker er ikke noe man kommer over hver dag, men i gamlebyen i Edinburgh ligger de på rekke og rad. 

shopping i edinburgh Princes Street

For mer normale butikker bør man trekke seg ut av gamlebyen og opp mot bydelen New Town. Her finner man den store handlegaten Princes Street som har store varehus og enorme butikker. Prisnivået i denne handlegaten er midt på treet sammenlignet med her hjemme. Det er ikke så veldig mye billigere, men det er mulig å komme over noen gode tilbud. 

Et prisnivå midt på treet gjelder for øvrig resten av byen også, selv om mat generelt sett er en del billigere. Hotellopphold, underholdning og attraksjoner er derimot nesten like dyrt som her i Norge, så Edinburgh er ikke noen spesielt billig by. Det finnes en del billighoteller i byen, så dersom man er villig til å gå ned noen hakk på servicenivået kan man få en grei overnatting til en fornuftig pris. 

Populære severdigheter i Edinburgh

arthurs seatArthur’s Seat

Arthur’s Seat er en utdødd vulkan like utenfor Edinburgh, og er en veldig populær plass for alle som ønsker å gå seg en tur. Selve turen til toppen er omtrent 5 kilometer fra parkeringsplassen, og når man kommer til toppen blir man belønnet med en helt nydelig utsikt over byen. Det er kupert terreng, så pakk med gode tursko. 

nasjonalmuseet i skottlandSkottland Nasjonalmuseum

Skottland Nasjonalmuseum i Edinburgh er et gratismusem som fungerer som museum for både vitenskap, teknologi, kultur og historie. Her er det med andre ord noe for enhver smak uansett om man foretrekker å se utstoppede dyr eller skotsk kunsthistorie. Her er det store samlinger, så beregn god tid på besøket. 

gamlebyen i edinburghEdinburgh Old Town

Edinburgh Old Town er en gate i Edinburgh som er kjent for både den gamle og vakre arkitekturen, så vel som for alle de koselige butikkene. Her er det små butikker som spesialiserer seg på unike ting som for eksempel kun capser eller sløyfer. Det er veldig spennende å gå nedover gaten og se alle de unike butikkene, og kanskje finner man noe spennende.  

Royal Yacht BritanniaRoyal Yacht Britannia

Royal Yacht Britannia er en tidligere kongelig yacht for Dronning Elizabeth II, men nå ligger den permanent på havna i Edinburgh, og kan besøkes av turister. Skipet er veldig godt bevart, og det er mye spennende å lære om hvordan skipet ble brukt, og hvordan det var å leve ombord skipet.  

Camera Obscura and World of IllusionsCamera Obscura and World of Illusions

Camera Obscura and World of Illusions er et interaktivt museum i Edinburgh hvor man kan oppleve diverse illusjoner. Dette passer for både barn og voksne, og når man er ferdig med å utforske illusjoner i hele seks etasjer kommer man til toppen av bygget hvor det er en veldig god utsikt over byen. 

Royal Mile edinburghRoyal Mile

Royal Mile i Edinburgh er en rekke med gater som går gjennom hele gamlebyen, og langs disse er det et veldig godt utvalg av butikker og barer. Dersom man går nedover hele Royal Mile kommer man over utrolig mange spennende og interessante byggverk, samt nok butikker til å dekke de fleste shoppingbehov. 

slottet i edinburghEdinburgh Castle

Edinburgh Castle er et slott midt i sentrum av byen, og er trolig byens viktigste plass fra et historisk perspektiv. Det er gratis inngang, og som regel proppfullt av folk inne i slottet, men dette er en av stedene man bare må få med seg i løpet av reisen. Slottet er godt bevart, og har utstillinger som er store nok til at man fint kan bruke en hel dag her. 

The Real Mary King's CloseThe Real Mary King’s Close

The Real Mary King’s Close er en liten sidegate fra The Royal Mile som også fungerer som et museum for å vise frem hvordan livet var i undergrunnen under byen i gamle dager. Her lærer man mye spennende historie, selv om det ikke bare er positive historier fra dette livet. 

gin destilleri i edinburghPickering’s Gin Distillery

Pickering’s Gin Distillery er et destilleri hvor de produserer gin. Denne attraksjonen er perfekt for alle som er glade i gin, men det er spennende å lære mer om alkoholproduksjon selv om man foretrekker andre typer sprit. Det er gode omvisninger med rause smaksprøver underveis. 

BobCat Alpacas i edinburghBobCat Alpacas

BobCat Alpacas er en unik attraksjon i Edinburgh hvor man kan oppleve alpakkaer på nært hold, eller til og med gå en tur med de gjennom parken. På denne gården kan man lære alt som er å vite om disse dyrene, og komme tettere på de enn de fleste har vært. Dette er en veldig annerledes, men likevel spennende opplevelse når man er i Edinburgh.