• Meny
  • Meny
reise til dubrovnik

Dubrovnik

Storbyferie til Dubrovnik

Dubrovnik er en gammel by med en lang og spennende historie. Byen ligger i dagens Kroatia langs kysten mot Adriaterhavet. Den vakre byen har til og med fått tilnavnet “Adriaterhavets perle”, og den utrolige gamlebyen har fått en plass på UNESCO sin verdensarvliste. 

festning i dubrovnik

I dag bor det kun rundt 50 000 mennesker i Dubrovnik, men til tross for nokså få fastboende er det en livlig by hvor det er turister mer eller mindre overalt. Dubrovnik har lenge vært blant Kroatia sine mest populære destinasjoner, og turister fra hele verden blir lokket med lave priser, vakre bygninger, et spennende bysentrum, utrolig natur i nærområdet, og ikke minst knallblått hav. 

Frem til krigen i det tidligere Jugoslavia i 1991 var Dubrovnik en av verdens best bevarte middelalderbyer, og hele gamlebyen var svært godt vedlikeholdt. Dessverre ble mye av gamlebyen ødelagt i denne krigen, men den har siden den gang blitt gjenreist til å være så lik som mulig. Det er derfor fortsatt like spennende å utforske den spennende gamlebyen, eller ta en gåtur langs de antikke bymurene som omringer hele gamlebyen. Den har holdt såpass godt på følelsen av middelalderen at mange scener fra King’s Landing i Game of Thrones ble spilt inn i byen, og fans av serien vil uten tvil komme til å kjenne seg igjen på flere av stedene. 

storbyferie til dubrovnik

Tips til hotell i Dubrovnik

annonselenker

Reise til Dubrovnik

De som reiser til Dubrovnik gjør det gjerne for å kunne oppleve en veldig spennende og vakker by samtidig som man får en super ferie i varme strøk. Det er dårlig med badeplasser inne i selve bysentrum, men like i utkanten er det flere flotte strender som er grunnsteinen for en super strandferie. Ellers er det en typisk turistby som har et enormt utvalg av koselige restauranter, kaféer og barer, og i likhet med resten av Kroatia er prisnivået svært lavt i forhold til her i Norge. Det skal sies at prisnivået inne i gamlebyen er veldig mye høyere enn i resten av Kroatia, men det er fortsatt billig fra et norsk perspektiv. Man kan spare mye penger på å booke hotellrom et lite stykke utenfor bysentrum, og samtidig legge restaurantbesøkene til utkantsområder. 

Like utenfor Dubrovnik ligger det dessuten flere øyer, og både lokalbefolkningen og turister bruker disse som badeøyer. Det går jevnlig ferjer over til disse, og det er få plasser som egner seg like godt hvis man vil komme litt unna folkemylderet inne i byen og slappe av på kysten. Den mest populære øya å reise til er Korcula Island, selv om den ligger et godt stykke vekk fra Dubrovnik sentrum. 

dubrovnik

Dubrovnik er ikke en utpreget shoppingdestinasjon, og det er stort sett typiske turistbutikker inne i sentrum. Det er ikke all verdens med kjente butikkjeder i byen, men man kan likevel komme over noen. Dersom man er ute etter å shoppe bør man reise til en større by med mindre fokus på strandturisme. I gamlebyen ligger det for øvrig noen butikker som selger lokalproduserte ting som skinnprodukter, smykker, keramikk og lignende. 

Man kan reise til Dubrovnik ved å booke en chartertur via en av de norske charterselskapene som reiser dit, eller ved å kjøpe flybillett og overnatting selv. Det finnes hoteller i alle prisklasser i byen, men hotellene i og i nærheten av gamlebyen er nokså dyre. Norwegian flyr direkte til Dubrovnik sin flyplass, og da ta turen omtrent 3 timer fra Oslo. Flyplassen ligger kun 15 kilometer unna bysentrum, og det går jevnlig buss mellom disse. Ellers koster det ikke stort å ta taxi inn til bysentrum. 

Ting å gjøre i Dubrovnik

annonse

Topp 10 severdigheter i Dubrovnik

bymurer i dubrovnikAntikke bymurer i Dubrovnik

Dubrovnik er omringet av de antikke bymurene, og selv om de ikke har en viktig funksjon i dagens samfunn er de svært populære blant turistene. Man kan betale en liten sum for å gå langs bymurene, og underveis er det til og med små serveringssteder hvor man kan kjøpe litt drikke og enkel mat. Unngå å dra hit midt på dagen, da det er lite skygge underveis på vandringen. 

gamlebyen i dubrovnikGamlebyen i Dubrovnik

Gamlebyen i Dubrovnik er området som er innenfor bymurene, og som navnet sier er dette en del av byen som er svært gammel. Mange av bygningene stammer faktisk fra middelalderen, men til tross for dette har de holdt seg svært godt. I dag er det et populært turistområde som har alle turistfasiliteter man kan forvente seg, som koselige restauranter, barer, suvenirbutikker og lignende. 

taubanen i dubrovnikTaubanen i Dubrovnik

Taubanen i Dubrovnik er en gondolbane som går fra gamlebyen og opp til en fjelltopp (på Mount Srđ) like utenfor byen. Her kan man nyte en utrolig utsikt over den vakre byen, eller kose seg på restauranten på toppen. Det er nokså stiv pris på taubanen, og dersom man kun vil nyte utsikten fra toppen er det også mulig å ta taxi eller kjøre opp dit selv. 

red history museum dubrovnikRed History Museum

Red History Museum er et museum i Dubrovnik hvor man kan lære om kommunismen i det gamle Jugoslavia. Her får man oppleve hvordan livet var under dette regimet. Museet ligger like i nærheten av havneområdet i byen, og det er innenfor gåavstand fra bykjernen. Her har man mulighet til å lære litt om byens fortid som ellers er ganske ukjent for oss nordmenn. 

Zarkovica Animal ShelterZarkovica Animal Shelter

Zarkovica Animal Shelter er en populær turistattraksjon i Dubrovnik. Her har de over 300 hunder som alle leter etter nye hjem, men frem til den tid kan besøkende komme for å hilse på dem. Dersom du er glad i dyr kan dette være en fin opplevelse. 

dubrovnik beer companyDubrovnik Beer Company

Dubrovnik Beer Company er en bar som er direkte tilknyttet ølfabrikken i byen. Her kan man sitte og se på båttrafikken utenfor mens man koser seg med kald øl. På Dubrovnik Beer Company får man ikke verdens største utvalg av øl, men til gjengjeld er all ølen brygget i samme bygg. 

Gornji Ugao TowerGornji Ugao Tower

Gornji Ugao Tower er et museum som handler om det gamle støperiet i Dubrovnik. Selve museet er litt gjemt vekk, men det er vel verdt å lete seg frem til det hvis man er det minste interessert i historie eller arkeologi. Her er utstillingene godt over tusen år gamle! 

War Photo Limited dubrovnikWar Photo Limited

War Photo Limited er et fotomuseum i Dubrovnik hvor man kan se krigsbilder. Dette er naturligvis en sterk opplevelse, men det er en unik og spennende måte å lære mer om hvordan krig faktisk er og hvordan det påvirker mennesker i områder som er utsatt for det. Det er ikke bare fra krigene i Balkan som vises frem på museet, det er nemlig også utstillinger fra andre kriger, samt moderne kriger i Irak og andre steder i Midt-Østen. 

Korcula i kroatiaKorcula Island

Korcula Island er en øy et godt stykke utenfor Dubrovnik, men det har blitt svært populært å ta en dagstur til denne øya. På øya er det en liten landsby som mange mener er enda koseligere enn gamlebyen i Dubrovnik, så dette er verdt besøket. I landsbyen er det dessuten et godt utvalg av restauranter, selv om prisnivået typisk er noe høyere enn på fastlandet. 

mount srd i dubrovnikMount Srđ

Mount Srđ er et 412 meter høyt fjell like utenfor Dubrovnik. Dette fjellet har blitt veldig populært blant turister ettersom det gir en utrolig utsikt over byen og havet. Man kan komme til toppen av fjellet ved å ta taxi, eller ta taubanen som går helt fra gamlebyen og opp til toppen av fjellet. På toppen er det en restaurant som serverer overraskende god mat, og kan skryte på seg byens aller beste utsikt.