• Meny
  • Meny
dublin

Dublin

Storbyferie til Dublin

Irlands hovedstad Dublin er en ordentlig storby med over en halv millioner mennesker boende i sentrumsområdet. Dette er en by som kan friste med det meste man forvente av storbyer uansett om man er glad i uteliv, en rik og interessant historie, utrolige bygninger, eller spennende attraksjoner. Byen ligger på østkysten av Irland, og det er bare en kort flytur fra de store flyplassene i Norge. 

Dublin er en middelalderby med en tett og kompakt bykjerne hvor det er kort avstand mellom de ulike tingene, og nokså enkelt å finne frem. Det bugner over av historiske bygninger og flotte kirker, og det er virkelig spennende å vandre nedover gatene i Dublin og se alle de utrolige bygningene man møter på. De historieinteresserte har mange muligheter til å lære seg mer om den irske historie, og spesielt om den irske borgerkrigen på 1920-tallet. Dette har naturligvis preget byen i stor grad. 

storbyferie til dublin

Aktiviteter i Dublin

annonse

Tips til hotell i Dublin

annonselenke

Reise til Dublin

Det er flere flyselskaper som flyr direkte fra Norge til Dublin, og man kan fint få tur/returbilletter for rundt to tusen kroner. Selve flyturen tar omtrent to til to og en halv time, så det er jo ikke lange reisen før man er fremme. 

dublin irland

Dublin har selvsagt et godt utvalg av restauranter, og irsk mat er jo kjent for å brukt mye sau og fett til matlagingen. Å spise ekte irsk mat er en unik opplevelse man bør prøve å få med seg i løpet av reisen, men kanskje ikke noe man vil gjøre hver dag hvis man er der over flere dager. Det er heldigvis et godt utvalg av restauranter som lager mat fra andre land og verdensdeler, i tillegg til at man finner alle de kjente fastfoodkjedene som man allerede er kjent med. 

Uteliv i Dublin

En unik ting med Dublin er at gjennomsnittsalderen på personene som bor i byen er en del lavere enn i tilsvarende Europeiske storbyer, og dette merker man naturligvis på utelivet. Dublin er jo godt kjent for å ha et utrolige uteliv med mange kule barer og puber, og dette ryktet er helt fortjent. Det ligger nemlig hundrevis av puber rundt om i byen, men om du vil ha den beste opplevelsen reiser du til Temple Bar. Dette er ikke én bar, men heller et stort område hvor barene ligger vegg i vegg nedover gatene. Her er det alltid proppfullt av både turister og lokale som er ute etter god drikke og et livlig uteliv, og dersom man er ute etter å kose seg på byen er dette den perfekte plassen. Man kan godt besøke barene allerede tidlig på ettermiddagen, men det blir ikke ordentlig liv før ved åttetiden på kvelden. Rundt dette tidspunktet er det også vanlig at det spiller lokale band på pubene, og det er en riktig god stemning når det spilles irske folkemusikk, lokal popmusikk eller rock. 

reise til dublin

Ellers vil alle som er interessert i alkohol ha det fint i Dublin, for dette er hjembyen til både ølprodusenten Guinness, så vel som whiskyprodusenten Jamesons. Begge disse har selvsagt lokaler hvor man kan dra på en guidet tur for å lære mer om produksjonen deres, og naturligvis få noen smaksprøver underveis. Begge disse stedene regnes som veldig populære turistattraksjoner, og man trenger ikke å være spesielt glad i akkurat disse produsentene for å nyte omvisningen på området. 

Shopping i Dublin

Dersom man ønsker å shoppe er det gode muligheter til dette i Dublin. Det ligger flere store kjøpesentre inne i bykjernen, og ellers er det den store handlegaten Grafton Street som er alternativet. Dublin er på ingen måte noe shoppingparadis slik som London, New York eller Paris, men de fleste internasjonale butikkjedene er representert, så man får tak i det meste man måtte trenge. Prisnivået er noen få hakk lavere enn her i Norge, men det er ikke de helt store forskjellene. 

Populære severdigheter i Dublin

Kilmainham Gaol fengselet i dublinKilmainham Gaol

Kilmainham Gaol i Dublin er et tidligere fengsel som i dag er omgjort til museum som fokuserer på å vise frem irsk nasjonalisme. En guidet tur på dette museet gir informasjon om både fengselet, så vel som hvordan det irske samfunnet har utviklet seg gjennom tidene mens fengselet var i drift. 

St. Stephen's Green parken i dublinSt. Stephen’s Green parken

St. Stephen’s Green er en park midt i hjertet av Dublin. Her er det enorme eiketrær, hyggelige stier, vakre blomsterbed og alt annet du forventer av et grøntområde midt i en storby. Dette er en hyggelig plass for å komme seg unna alt bråket i resten av byen, så spis gjerne lunsj i parken for å få en ordentlig hvilepause fra folkemylderet i resten av byen. 

Trinity College dublinTrinity College

Trinity College er et historisk bygg som også fungerer som universitet i Dublin. Her kan man booke en guidet omvisning på campusområdet for å se de gamle og historiske bygningene. Det er jevnt over lange køer for å få billetter her, så book gjerne disse i forveien for en hyggeligere opplevelse med mindre køer. 

The Book of Kells and the Old Library Exhibition i dublinThe Book of Kells and the Old Library Exhibition

The Book of Kells and the Old Library Exhibition er en utstilling inne på biblioteket på Trinity College. Her ser man den kjente “Book of Kells”, en av de mest kjente bøkene som tar for seg de fire evangeliene i det nye testamentet. Ellers er det en del informasjon om boktrykk og litteratur på utstillingen. 

Guinness Storehouse dublinGuinness Storehouse

Guinness Storehouse er et museum hvor man kan lære mer om det kjente ølmerket, og dessuten se hvordan det blir laget og gjort klart for salg. Dette er en perfekt utflukt for den ølglade, for det er selvsagt smaksprøver underveis. I tillegg er det en god pub i bygget hvor det er veldig hyggelig å nyte noen få kalde øl etter omvisningen. 

Temple Bar distriktet i dublinTemple Bar distriktet

Temple Bar er et område i Dublin hvor barer og puber ligger på rekke og rad. Her er det trange og brosteinsbelagte gater, og dette er selvsagt området hvor det er mest liv og røre på kveldstid. Noen mener at det er litt for mye fokus på turisme her, men det er uansett en artig opplevelse man må få med seg. 

vaults live dublinVaults Live

Vaults Live er en nokså ny attraksjon i Dublin hvor man kan se en slags interaktiv teaterfremføring. Her trenger man nemlig ikke å sitte på faste plasser, men kan heller gå rundt i rommet og oppleve fremføringen fra hvor enn man måtte ønske. Selve stykkene handler om noen av irlands mest beryktede personer, og er en artig opplevelse i seg selv.  

historiske dublin14 Henrietta Street

14 Henrietta Street er et museum i Dublin. Her kan man se og lære om hvordan folk levde i Dublin fra 1700-tallet og frem til 1980-tallet, og mange regner det som den mest genuine måten å lære om livet i byen på. 

severdigheter i dublinRichmond Barracks

Richmond Barracks var brakker for de britiske styrkene mellom 1814 og 1922, og er i dag gjort om til et museum. Her stilles det ut gjenstander som er knyttet opp mot den irske borgerkrigen, og forholdene som ledet opp mot denne. Her kan man lære mye om irsk historie, og mye av informasjonen man lærer på Kilmainham Gaol utdypes på Richmond Barracks. 

gaelic games i dublinExperience Gaelic Games

Experience Gaelic Games er en attraksjon i Dublin hvor man kan oppleve ekte gæliske spill som tidligere var en svært viktig del av irsk kultur. I tillegg til å lære om disse spillene får man selvsagt prøve seg på dem, for hva hadde vel en slik tur vært uten å faktisk få prøve å spille gælisk fotball?