• Meny
  • Meny
budapest

Budapest

Storbyferie til Budapest

Budapest er en hovedstaden i Ungarn, og blir stadig et mer populært reisemål for turister som ønsker en weekend i en hyggelig storby uten å bruke all verdens med penger. En reise til Budapest er synonymt med god mat, interessant kultur, billig shopping, og fantastiske spabehandlinger.

Selve byen er delt i to av den enorme elva Donau. På den kuperte siden av elva har man bydelen Buda, mens Pest ligger på den flate siden. I gamle dager var disse naturligvis adskilte byer, men byene ble slått sammen til Budapest i 1873. Nå er det en rekke vakre broer som forbinder bydelene, men man merker fortsatt at det er ulike bydeler.

I dag bor det 1,7 millioner mennesker i byen, mens over 20 millioner turister besøker byen årlig. Veldig mange reiser dit for å oppleve spabehandlinger av verdensklasse, men byen er også stappfull av interessante museer, vakre grøntområder, nydelige teater, og restauranter som serverer knallgod gulasj. Man kan reise til Budapest ved å fly fra en av de mange norske flyplassene som fly direkte til byen. Det tar omtrent to og en halv time fra Østlandet til Budapest, og det pleier ikke å være så ille priser på flybillettene.

budapest

Tips til hotell i Budapest

annonselenker

Reise til Budapest

Budapest er den perfekte destinasjonen for en romantisk kjærestetur over en langhelg. I Budapest kan dere kose dere med nydelige spabehandlinger, vandre i noen av de mange parkene i byen, gå langs de koselige, brosteinsbelagte gatene, og nyte god mat med et par glass vin på kvelden. Det er også mange som reiser til Budapest med venninnegjengen for å slappe av på spaet på dagtid, og ha det gøy på byen om kvelden.

storbyferie til budapest

Valutaen i Ungarn er ungarsk forint, og prisnivået generelt er nokså lavt i hele landet. Ungarske produkter er stort sett utrolig billig i landet, så dette er en perfekt mulighet til å kjøpe skinn eller porselen. En grei middag trenger ikke å koste mer enn femtilappen, mens museer gjerne koster mellom 50 og 100 kroner i inngangspenger per museum. Hotell er også ganske billig i Budapest, og man kan bo på flotte hotell uten å betale stort mer enn 600kr per natt.

Budapest er ikke den beste shoppingbyen i Europa, men det er likevel mulig å gjøre noen gode handler her. En av hovedgatene for shopping i Budapest heter Vaci ùtca, og her er det hundrevis av butikker, restauranter og kaféer. Her finner man kjente navn som H&M, Zara, Mango, og Nike, samt en rekke mindre lokalbutikker. Det finnes også flere varehus og kjøpesentre i nærheten av sentrum hvor man kan får tak i det meste man måtte trenge av klær, sko, og lignende.

Ting å gjøre i Budapest

annonse

Spabyen Budapest

Det unike med Budapest som en spaby er at det er over 100 naturlig varme kilder rundt om i byen. Disse kildene inneholder vann som blir varmet opp av geotermisk energi, så de holder en jevn og god temperatur året rundt. Dette gjør det ideelt for spa, og man kan begynne behandlingen i en helt naturlig vannkilde som er full av mineraler. Det mest kjente spahotellet i byen heter Danubius Hotel Gellert, og her har man varmt kildevann og spabehandling i verdensklasse på hotellet.

spa i budapest

Man kan også nyte de termiske badene uten å booke en spabehandling, og det mest populære badet i Budapest er Szechenyi Baths. På dette området er det 18 basseng og flere saunaer. Badet er som oftest proppfullt av folk som bare koser seg i det varme vannet, og mange reiser dit med venner for å slå av en prat mens man bader. Dette badet må oppleves, for det er en helt unik opplevelse å slappe av i en av disse bassengene.

Topp 10 severdigheter i Budapest

parlamentet i budapestParlamentsbygningen (Országház)

I Parlamentsbygningen (Országház) holder Ungarns parlament til, og selv om parlamentet er aktivt brukt er det fortsatt Budapest sin største turistattraksjon. Det enorme nygotiske bygget ble innviet i 1896, og er definitivt en av byens vakreste bygninger. Det er mulig å få en guidet tur inne i bygget.

Fiskerbastionen i budapestFiskerbastionen (Halaszbastya)

Fiskerbastionen, kjent som Halaszbastya lokalt, er en stor terrasse i nygotisk og neoklassisk stil, og har sine 7 karakteristiske tårn. Her er det alltid mye liv på grunn av alle som ønsker å se den fantastiske utsikten over Donau. Fiskerbastionen er definitivt et sted man må få med seg i løpet av turen til Budapest.

Sankt Stefans basilikaSankt Stefans basilika (Szent Istvan Bazilika)

St. Stephens Basilika er en katolsk basilika i Budapest. I dag er det den tredje største kirken i landet, og huser både gudstjenester og konserter. Kirken ble bygd i 1905 i nygotisk stil, og alle med interesse for arkitektur eller kirkebygninger bør ta turen inn i kirken.

donau budapestDonau-elva

Europas nest største elv deler hele Budapest i to, og er en turistattraksjon i seg selv. Det er utrolig spennende å stå på midten av en av de mange broene i byen og se ned på elva under. Man kan også booke en tur nedover elva med en lokal båt som forteller litt om byen underveis.

skoene ved donauSkoene ved bredden av Donau

«Skoene på bredden» er et minnesmerke til ære for alle som ble drept av det fascistiske partiet Arrow Cross under andre verdenskrig. Disse drepte motstandere ved å tvinge dem til å ta av seg skoene ved elvebredden langs Donau før de ble skutt og falt ned i vannet. I dag står det 120 sko langs elvebredden som et minnesmerke, og dette er naturlig nok en sterk opplevelse for de fleste.

buda slottBuda slott

Buda slott ligger ved elvebredden på Donau, og var i gamle dager bopel for Ungarns kongefamilie. I dag huser den nasjonalgalleriet i Ungarn hvor man kan se vakker kunst fra Sentral-Europa. Selve bygget er en attraksjon i seg selv, men det anbefales å sette av noen timer til å vandre rundt på nasjonalgalleriet for å se alle de flotte gjenstandene også.

utsikt over budapest fra gellert åsenGellért-åsen

Gellért-åsen er oppkalt etter Sankt Gerard som ble kastet til døde ned fra åsen i 1030. På toppen av åsen er det et vakkert monument til minne om han, og dette monumentet ser utover hele byen. Det er ganske tungt å komme til toppen av åsen, men det vel verdt turen når man ser utsikten.

kjedebroen i budapestKjedebroen (Szechenyi lanchid)

Kjedebroen er trolig Budapest sitt mest kjente landemerke, og denne broen stammer fra helt tilbake til 1894 da den for første gang samlet Buda og Pest. Historisk sett er den dermed utrolig viktig, men arkitekturmessig er den også verdt et besøk.

matthias kirken budapestMatthias-kirken

Matthias-kirken er en katolsk kirke i nærheten av Fiskerbastionen i Budapest. Originalt ble kirken bygd i romansk stil i 1050, men den ble senere revet og gjenoppbygd i gotisk stil på 1400-tallet. Det er en utrolig vakker kirke på både utsiden og innsiden, og definitivt verdt et besøk.

slottshaugen i budapestBuda slottshaug

Slottshaugen i Buda er et område i Budapest rundt slottet. Her er det mye spennende å utforske, og man kan gå på de brosteinsbelagte gatene i mange timer før man har sett alt. Man får dessuten en veldig god utsikt over resten av byen oppe fra åsen.