• Meny
  • Meny
amsterdam

Amsterdam

Storbyferie til Amsterdam

Amsterdam er den perfekte destinasjonen for alle som ønsker seg en enkel storbyferie med familien, kjæresten eller vennegjengen. Her finnes man noe for enhver smak, fra livlig uteliv til rolige gåturer langs en av de mange kanalene som deler opp byen. Byen er også proppfull av museer, gallerier og andre attraksjoner, og man kommer definitivt ikke til å kjede seg i Amsterdam.

Teknisk sett er Amsterdam hovedstaden i Nederland, men i virkeligheten drives landet administrativt fra Den Haag. Den er likevel landets største by, og sentrum for kultur og underholdning. Det bor omtrent 850 000 mennesker i byen, men det er også oppimot 7 millioner turister som besøker byen hver år. Amsterdam er dermed en skikkelig «turistby», men det betyr ikke at det er mange suvenirbutikker og generiske klesbutikker her – i Amsterdam er det nemlig først og fremst fasjonable butikker av høy kvalitet, spesielle opplevelser, og ikke minst kunst som er i fokus.

storbyferie til amsterdam

Ting å gjøre i Amsterdam

annonse

Tips til hotell i Amsterdam

annonselenke

Reise til Amsterdam

Det er enkelt å reise til Amsterdam, og byen ligger bare noen kilometer unna den enorme flyplassen Schiphol som mange norske reiseselskaper flyr direkte til. De billigste flybillettene dit koster gjerne bare noen få hundrelapper, så en helgetur til Amsterdam trenger ikke å koste all verdens. Det er likevel ikke en veldig billig storby, selv om det meste selvfølgelig er billigere i Amsterdam enn i Norge. Man må regne med å betale rundt 150kr for et måltid på en av de rimeligere restaurantene, mens en halvliter øl koster 4-5 euro. 

storbyferie i amsterdam

Selve byen består av 90 øyer som er skilt av 165 kanaler. De eldste kanalene er over 400 år gamle, og har faktisk fått en plass på UNESCOs verdensarvliste. Her kan man forvente mange vakre broer, koselige turer nedover kanalene, og flotte båter over alt. Det er nesten obligatorisk å ta et kanalcruise i løpet av turen til Amsterdam, for det er ingen bedre måter å nyte denne vakre byen på.

Amsterdam er selvfølgelig også kjent for Red Light District og de noe “lyssky” aktivitetene som foregår der på kvelds-, og nattetid. Dette er trolig en av de største turistmagnetene til Amsterdam, og det er selvfølgelig helt mulig å bare gå en tur gjennom bydelen for å se hvordan det faktisk er der. Det er litt mer sturent der nå om dagen enn for noen tiår siden, og det er flere vanlige barer og små museer i distriktet.

Det er selvfølgelig gode shoppingmuligheter i Amsterdam, og man kan starte shopping i De Negen Straatjes (de ni gater). Dette er ni smågater som er velkjent for små, koselige butikker, og her finner man flere forretninger som selger trendklær, smykker, bøker, bruktklær, antikviteter og lignende. Om man ønsker å handle i luksusforretninger så bør man gå til Amsterdam-Zuid-distriktet.

Kunst og kulturbyen Amsterdam

Amsterdam har verdens høyeste konsentrasjon av museer, og det regnes som et sentrum for kultursamlinger. Det viktigste museet er trolig The Rijksmuseum som har over én million ulike objekter. De stiller ut både kunst, historiske gjenstander og håndverksgjenstander fra ulike tidsperioder mellom år 1200 og 2000. The Rijksmuseum er spesielt kjent for sin samling av Rembrandt-malerier, og malerier fra elvene hans. Man har også Van Gogh Museum i Amsterdam, og dette er faktisk viet to malere; Van Gogh og Paul Gauguin. Her kan man se noen av de mest kjente Van Gogh-verkene som selvportrettet hans, eller bilder fra «Solsikker»-serien.

severdigheter i amsterdam

Amsterdam er altså en ideell storby for alle som interesserer seg for kunst, men det er også mye spennende for de som liker historie og arkitektur. Et godt eksempel på historisk viktige plasser som er gjort om til museer i Amsterdam er Anne Frank-huset eller Rembrandts hus. Om man kunne tenke seg litt mer nisjemuseer, så er det mulig å reise til pipemuseet, ostemuseet, husbåtmuseet, eller prostitusjonsmuseet i byen. Her er det altså noe for enhver smak. Er du fascinert av vakre og særegne bygninger har også Amsterdam mye å by på. Det er en opplevelse i seg selv å spasere gatelangs å se på alle de skjeve husene i denne flotte byen.

Topp 10 severdigheter i Amsterdam

I Amsterdam er det kort vei mellom attraksjonene man kan få med seg i løpet av turen, og her kan man lese om de ti høyest rangerte attraksjonene i Nederlands hovedstad.

Rijksmuseum AmsterdamThe Rijksmuseum

På The Rijksmuseum kan man se over 8 000 utstilte objekter, selv om museet har en samling på over én million objekter. Her ser man originale Rembrandt-malerier, en stor samling fra nederlandsk gullalder, og en enorm samling av asiatisk kunst. Museet har vært kåret til «Årets museum i Europa», en gjev pris som sier mye om kvaliteten på samlingen.

anne franks hus i amsterdamAnne Franks hus

De fleste er trolig allerede kjent med boken til Anne Frank hvor hun skriver om hvordan hun og familien gjemte seg for jødeforfølgerne under andre verdenskrig. I dag er huset gjort om til et museum, og det er uten tvil en sterk opplevelse å faktisk gå gjennom huset hvor alt dette skjedde. Det er stilt ut en rekke bilder og gjenstander knyttet til Anne Frank og andre verdenskrig i museet i dag.

Van Gogh MuseumVan Gogh Museum

På Van Gogh Museum kan man se verker fra Vincent Van Gogh og Paul Gauguin, og museet har verdens mest omfattende Van Gogh-utstilling. Her kan man følge Van Gogh fra barndom til hans død, og alle periodene imellom. Noen av de mest kjente verkene på museet er bilder fra «Solsikke»-serien, selvportrettet, og «Potetspiserne».

jordaan distriktet i amsterdamJordaan distriktet

Jordaan er et distrikt i Amsterdam som er kjent for sitt store utvalg av kunstmuseer og kunstforretninger. Det er også mange koselige restauranter og kaféer i distriktet, i tillegg til at man har Anne Franks hus i utkanten. Man bør absolutt ta seg en tur til Jordaan, selv om det er blant de dyrere distriktene i byen.

vondelpark amsterdamVondelpark

Vondelpark er en stor, offentlig park sentralt i Amsterdam. Parken er perfekt for solskinnsdager hvor man enten kan slappe av på gresset, gå rolige turer i parken, eller leie en sykkel i ekte Amsterdamstil. Det er mange statuer, historiske bygninger og monumenter rundt om i parken, og det er mange som leier en turguide for å få mest mulig ut av besøket.

Amsterdam Centraal StationAmsterdam Centraal Station

Amsterdam Centraal Station er et utrolig vakker bygg som regnes som en viktig del av nederlandsk kulturarv. Det er også en aktiv togstasjon med over 150 000 reisende daglig, så det er alltid et stort folkemylder på stasjonen. Det er mange koselige kaféer i og ved bygget hvor man kan slappe av mens man venter på toget sitt.

Heineken ExperienceHeineken Experience

Ølmerket Heineken begynte produksjonen sin i Amsterdam, og i dag er disse lokale gjort om til et museum hvor man kan lære om ølproduksjon, om Heineken sin historie, og ikke minst få noen smaksprøver. Dersom du er glad i øl er dette et obligatorisk stopp!

damplassen amsterdamDamplassen i Amsterdam

Damplassen er torget på gamlebyen i Amsterdam, og er en historisk viktig plass i byen. Her er det et godt utvalg av kaféer og restauranter med uteservering hvor man kan ta en pust i bakken mellom alle de andre aktivitetene. Det er som regel svært folksomt på plassen.

Ons'Lieve Heer Op Solder-museetOns’Lieve Heer Op Solder-museet

Museet med det noe kronglete navnet Ons’Lieve Heer Op Solder er et tidligere katolsk kirkehus som i dag er omgjort til et museum. Da kirken var aktiv var det ulovlig å være katolikk i Amsterdam, og man gjorde dermed om små kanalhus til hemmelige kirker som denne. Mye av kirken ser akkurat lik ut som den gjorde for 500 år siden, og det er mange vakre gjenstander utstilt på museet.

Red light district in Amsterdam the Netherlands at nightRed Light District

Red Light Distrikt er uten tvil en av Amsterdam sine kuriositeter, og utrolig mange besøker distriktet selv om de ikke har tenkt å kjøpe noen av de mer lyssky tjenestene som er lovlige i dette distriktet. En tur gjennom distriktet er en opplevelse de færreste nok har opplevd før.