• Meny
  • Meny

Vasamuseet i Stockholm

Vasamuseet i Stockholm er et av Sveriges mest kjente og besøkte museer, dedikert til å bevare og vise frem det gamle krigsskipet Vasa. Skipet sank på sin jomfrutur i 1628, og ble hevet fra havets bunn i 1961 etter nesten 333 år under vann. Det er en unik tidskapsel fra 1600-tallets Sverige, og gir et sjeldent innblikk i periodens maritime teknologi, håndverk og hverdagsliv.

annonse

Museet, som åpnet i 1990, ligger på Djurgården i Stockholm. Arkitekturen er moderne, med store vinduer og et høyt tak for å romme det massive skipet. Det er designet spesielt for å huse Vasa, og utstillingsområdet er bygget rundt skipet for å gi besøkende muligheten til å se det fra flere vinkler, både nært og fra en avstand. Lyssettingen og utformingen av museet er nøye planlagt for å fremheve skipets imponerende detaljer og konserveringsarbeidet som har blitt gjort.

Krigsskipet Vasa

Vasamuseet er kjent for sin imponerende utstilling av Vasa, men det tilbyr også utstillinger relatert til livet om bord, sjøfart i 1600-tallets Sverige, og den omfattende innsatsen som ble gjort for å redde skipet. Besøkende kan lære om de vitenskapelige og tekniske aspektene ved konserveringen av Vasa, samt historiene om menneskene som bygde skipet, de som omkom da det sank, og de som deltok i redningsarbeidet.

Hekken på Vasa

For å besøke Vasamuseet i dag kan man enkelt ta seg til Djurgården via buss, trikk eller båt fra sentrale deler av Stockholm. Museet er åpent året rundt og tilbyr guidede turer på flere språk. Det er tilgjengelig for alle aldersgrupper og har spesifikke utstillinger og aktiviteter rettet mot barn. Museets butikk tilbyr en rekke Vasa-relaterte suvenirer, og det er også en restaurant på stedet hvor besøkende kan ta en pause og nyte et måltid.

Kart