• Meny
  • Meny
Stadshuset Stockholm

Stadshuset i Stockholm

Stadshuset i Stockholm er en av Sveriges mest kjente bygninger og et fremtredende symbol på den svenske hovedstaden. Bygningen fungerer som sete for kommunens administrasjon og bystyret i Stockholm. Det ligger på østsiden av Kungsholmen-øya, og er lett gjenkjennelig ved sitt markante tårn med tre kroner i gull, som er Sveriges nasjonale symbol.

annonse

Historien til Stadshuset strekker seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. Byggingen startet i 1911 etter planer av arkitekten Ragnar Östberg, og ble fullført i 1923. Arkitekturen er en blanding av nasjonalromantikk og nyklassisisme, og bygningen er spesielt kjent for sin unike bruk av murstein og sitt detaljerte interiør.

Stadshuset

Et av de mest kjente rommene er Blå Hallen, der Nobelmiddagen holdes hvert år i desember til ære for Nobelprisvinnere. En annen bemerkelsesverdig del av Stadshuset er Gyllene Salen, dekorert med mer enn 18 millioner gullbelagte mosaikkfliser, som skildrer scener fra svensk historie og mytologi.

Gyllene Salen i Stadshuset i Stockholm

Som turist kan man besøke Stadshuset og delta i en guidet tur som gir informasjon om bygningens historie, arkitektur og viktige funksjoner i dagens samfunn. Besøkende kan også klatre opp i tårnet for å nyte en panoramautsikt over Stockholm. Tårnet er åpent for besøkende i sommermånedene, og det er en populær attraksjon som gir en unik utsikt over byen og omgivelsene rundt.

For å besøke Stadshuset, anbefales det å sjekke åpningstider og tilgjengelige turer på forhånd. Det ligger sentralt i Stockholm, og er lett tilgjengelig med offentlig transport eller til fots fra mange av byens andre attraksjoner.

Kart