• Meny
  • Meny

Riksdagsbygningen i Berlin

Riksdagsbygningen i Berlin, også kjent som Reichstagsgebäude, er et ikonisk symbol på Tysklands historie og politikk. Dette bygget fungerer som sete for Forbundsdagen, det tyske parlamentet, og ligger i hjertet av Berlin, nær Brandenburger Tor og elven Spree.

annonse

Historien til Riksdagsbygningen er like fascinerende som den er turbulent. Byggingen startet i 1884, etter design av arkitekten Paul Wallot, og ble fullført i 1894. Bygget har en imponerende nybarokk stil, karakterisert ved sin storslåtte fasade og den berømte kuppelen. Før andre verdenskrig ble bygningen alvorlig skadet etter et brannangrep i 1933, som nazistene brukte som en unnskyldning for å styrke sitt diktatur. Etter krigen ble den igjen skadet og stod i ruiner i mange år.

Reichstag berlin

Etter Tysklands gjenforening i 1990, ble Riksdagsbygningen restaurert og modernisert. Arkitekten Norman Foster ledet en omfattende renovering, og den mest fremtredende endringen var tilføyelsen av en ny glasskuppel.

Kuppelen på Riksdagsbygningen i Berlin

Denne moderne kuppelen gir besøkende en panoramautsikt over byen og symboliserer transparens og demokrati, ettersom man kan se ned i plenumsalen hvor parlamentet møtes.

Utsikt over Berlin fra kuppelen i Riksdagsbygningen

Riksdagsbygningen er kjent for sin rike historie, unike arkitektur og som et symbol på det tyske demokratiet. Den tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. Besøkende kan ta en guidet tur i bygningen og gå opp i glasskuppelen for en spektakulær utsikt over byen. For å besøke Riksdagsbygningen, må man dra til Platz der Republik 1, i sentrum av Berlin. Det anbefales å bestille besøket på forhånd, ettersom det ofte er stor etterspørsel etter turer.

Kart