• Meny
  • Meny
Brandenburger Tor

Brandenburger Tor i Berlin

Brandenburger Tor er et ikonisk monument i Berlin. Denne storslåtte porten er kjent som et symbol på fred og enhet, og den har spilt en sentral rolle i tysk historie. Bygget på 1700-tallet, på ordre fra kong Fredrik Vilhelm II av Preussen, var den ment som en triumfbue og en inngang til boulevarden Unter den Linden, som fører direkte til byens kongelige slott.

annonse

Brandenburger Tor er kjent for sin imponerende arkitektur. Den er hele 26 meter høyt og er 65 meter bred. Det mest iøynefallende trekket ved porten er Quadrigaen, en statue av en stridsvogn trukket av fire hester, styrt av seiersgudinnen. Denne statuen, laget av Johann Gottfried Schadow, ble opprinnelig lagt til i 1794. Under Napoleonskrigene ble statuen tatt av Napoleon til Paris, men ble returnert til Berlin i 1814.

quadriga brandenburger tor

Gjennom årene har Brandenburger Tor vært vitne til mange betydelige historiske hendelser, spesielt under den kalde krigen, da den sto mellom Øst- og Vest-Berlin og ble et symbol på byens deling. Etter Berlinmurens fall i 1989 ble Brandenburger Tor et symbol på tysk gjenforening og frihet.

Brandenburger Tor Berlin

Brandenburger Tor ligg i den sentrale delen av Berlin, ved Pariser Platz i bydelen Mitte. For de som ønsker å besøke Brandenburger Tor, er det flere måter å komme seg dit på. Den nærmeste stasjonen for offentlig transport er “Brandenburger Tor” som betjenes av både S-Bahn (bybanen) og U-Bahn (undergrunnsbanen). Dette gjør det enkelt for turister og å nå porten fra ulike deler av byen. I tillegg ligger porten i gangavstand fra Reichstag, og det berømte Holocaust-minnesmerket, som begge er verdt et besøk.

Kart