• Meny
  • Meny
Gendarmenmarkt

Gendarmenmarkt i Berlin

Gendarmenmarkt er et av de mest kjente og vakre torgene i Berlin, kjent for sin imponerende arkitektur og rike historie. Torget ligger i bydelen Mitte, i hjertet av den tyske hovedstaden.

annonse

Historien til Gendarmenmarkt går tilbake til det 17. århundre. Torget ble opprinnelig kalt Linden-Markt, men fikk senere navnet Gendarmenmarkt etter Gens d’Armes som holdt til her på 1700-tallet. Gendarmenmarkt er kjent for de tre betydningsfulle bygningene som preger torget: Den tyske domkirken (Deutscher Dom), den franske domkirken (Französischer Dom), og Konzerthaus Berlin, som alle er eksempler på storslått arkitektur.

Gendarmenmarkt i Berlin

Den tyske og franske domkirken speiler hverandre og bidrar til torgets symmetriske utseende. Selv om de kalles domkirker, fungerer de ikke som biskopsseter, men heller som hjem for menigheter. Den franske domkirken ble bygget for Hugenottene, en fransk reformert menighet som flyktet til Preussen på 1600-tallet. Den tyske domkirken ble bygget senere, og huser i dag et museum som forteller om Tysklands parlamentariske historie.

I midten av torget står Konzerthaus Berlin, et av byens viktigste kultursteder. Bygningen var opprinnelig et teater, bygget av Karl Friedrich Schinkel, en kjent prøyssisk arkitekt, i begynnelsen av 1800-tallet. Etter å ha blitt ødelagt under andre verdenskrig, ble Konzerthaus gjenoppbygget og fungerer nå som en konsertsal med et variert program av musikk og kulturelle arrangementer.

Gendarmenmarkt er ikke bare kjent for sin arkitektur, men også for de kulturelle og sosiale arrangementene som finner sted her, spesielt det årlige julemarkedet som tiltrekker besøkende fra hele verden.

Julemarked på Gendarmenmarkt i Berlin

For å besøke Gendarmenmarkt kan man enkelt ta U-Bahn (metro) eller S-Bahn (bybane) til stasjonen Stadtmitte, som ligger i umiddelbar nærhet til torget.

Kart