• Meny
  • Meny
East Side Gallery

East Side Gallery i Berlin

East Side Gallery i Berlin er et av de mest kjente og historisk betydningsfulle landemerkene i byen. Dette galleriet er faktisk en del av Berlinmuren, som en gang delte byen i Øst- og Vest-Berlin under den kalde krigen. Etter murens fall i 1989, ble en 1,3 kilometer lang del av den østlige siden av muren bevart og omgjort til et åpent kunstgalleri.

annonse

Historien til East Side Gallery er et vitnesbyrd om Berlins turbulente fortid. Berlinmuren ble opprinnelig bygget i 1961 av den østtyske regjeringen for å forhindre østberlinere fra å flykte til Vest-Berlin. Da muren falt, symboliserte det slutten på den kalde krigen og gjenforeningen av Tyskland. Det var i denne perioden av nyfunnet frihet og optimisme at kunstnere fra hele verden kom til Berlin for å male på den tidligere grå og dystre muren, og dermed skape East Side Gallery.

East Side Gallery Berlin

Arkitektonisk sett består galleriet av murfragmenter som står som en påminnelse om byens delte historie. Kunstverkene som dekker muren er både fargerike og meningsfulle, med over 100 malerier som gir ulike politiske, sosiale og kunstneriske kommentarer. Noen av de mest kjente verkene inkluderer Dmitri Vrubel sitt “Bruderkuss” og Birgit Kinder sitt bilde av en Trabant (en østtysk bil) som bryter gjennom muren.

Kunstverk på Berlinmuren i East Side Gallery

East Side Gallery er kjent for å være en av verdens største åpne kunstutstillinger i det fri. Det er et spennende sted både både kunstelskere og historieentusiaster. For å besøke East Side Gallery, må man dra til bydelen Friedrichshain-Kreuzberg i Berlin, spesifikt langs Mühlenstraße, som ligger ved bredden av elven Spree. 

Kart