• Meny
 • Meny
innreise og visum til USA

Dette må du vite om innreise og visum til USA

Har du tenkt deg til USA på storbyferie? Før du bestiller hotell og flyreise må du sørge for å skaffe deg forenklet reisetillatelse eller visum. For norske statsborgere er dette blitt en ganske enkel prosess, så fremt du tilfredsstiller kravene fra amerikanske myndigheter. Les her om hvordan du får deg en ESTA.

Visa Waiver Program og ESTA – innreisetillatelse

Om du skal på storbyferie i USA, trenger du normalt ikke visum. Visumplikten for blant annet norske statsborgere ble opphevet i 1991 for enkelte typer besøk. Ordningen heter Visa Waiver Program, hvor Norge er et av landene som er inkludert i avtalen. VWP ble forenklet og digitalisert i 2008, i et system som heter ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Det betyr at i dag trenger du ikke møte opp på den amerikanske ambassaden til intervju lenger, noe som var vanlig før. En ESTA-søknad kan leveres på nett, og det tar mellom 2 og 72 timer til du får svar på om søknaden er godkjent.

Hvem gjelder ESTA for?

Du kan lese lenger ned i artikkelen om situasjoner der du fortsatt må ha visum. En ESTA-reisetillatelse gjelder for:

 • Fritidsreiser på inntil 90 dager.
 • Forretningsreiser på inntil 90 dager.
 • Reiser for å få medisinsk behandling på inntil 90 dager.
 • Gjennomreiser (du må ha ESTA eller visum også om du bare skal mellomlande i USA).
 • Deltakelse på ikke-krediterte studieprogrammer på inntil 90 dager.

ESTA-tillatelsen er gyldig i inntil to år etter at den ble utstedt. Etter dette må du sende inn en ny søknad dersom du skal tilbake til USA.

Husk at du ikke kan søke om ESTA dersom du er bosatt i et land som ikke er inkludert i VWP-programmet, eller dersom du har visum til USA fra før. Kontakt en av USAs ambassader dersom du er usikker.

Søk i tide før du reiser til USA

Du må skaffe deg reisetillatelsen minst 72 timer før du setter deg på flyet. Dette er også tiden det maksimalt vil ta for å få søknaden godkjent. Søker du for eksempel i dag, og har tenkt å reise i morgen, kan det hende søknaden avslås. Det er også stor sannsynlighet for at tillatelsen kommer for sent i forhold til ankomsttidspunktet.

Derfor bør du ikke kjøpe flybilletter, bestille hotell, bestille leiebil, eller lignende, før du har tillatelsen på plass.

Gyldighet og oppdatering

Om du allerede har en ESTA-reisetillatelse, kan du sjekke gyldigheten av denne på nett. Dette er spesielt aktuelt dersom du er usikker på om de to årene allerede er gått siden forrige søknad ble innvilget.

Du bør også sørge for å oppdatere søknaden dersom du foretar adresseendringer på reisen. Kansellerte hotellet rommet ditt, eller bestemte du deg for å bo på et annet hotell enn det du oppga? Dette er en typisk situasjon der ESTA-tillatelsen bør oppdateres. Endringer av e-postadresse er også noe som bør oppdateres, da selve reisetillatelsen (utstedes på PDF) sendes på epost til den adressen du oppgir i søknaden.

Krav til pass

For å få reisetillatelsen må du ha et gyldig pass som er maskinlesbart, det vil si du må ha et norsk e-pass. Passet må også være gyldig i hele perioden der du planlegger å oppholde deg i USA. Om passet for eksempel utgår om 70 dager, og du søker om ESTA i dag, vil du få avslag. Dette fordi ESTA-tillatelsen er gyldig i inntil 90 dager.

Husk at nødpass ikke er maskinlesbart, og vil kun godkjennes dersom du har visum.

visum usa

Visum til USA

Et visum innebærer en mer forseggjort prosess enn en forenklet reisetillatelse som VWP. Dersom søknaden din om ESTA avslås, er visum eneste alternativ. Det finnes flere typer visum til USA, alt ettersom hva formålet med reisen er. Det mest aktuelle visumet er et såkalt Visitor Visa. Det er to kategorier for dette visumet, henholdsvis Business (B1) og Tourism (B2).

Husk at du må ha turistvisumet selv om du kun er på gjennomreise, og du ikke fikk innvilget ESTA-reisetillatelse. Skal du på en konferanse eller et kurs av faglig karakter, er det Business (B1) du skal søke om.

For å få visum må du gjøre følgende:

 • Fylle ut skjemaet DS-160.
 • Betale avgift for visumet.
 • Bestille en avtale for intervju på en amerikansk ambassade (I Norge ligger denne i Oslo).
 • Møte opp for intervju på ambassaden på det avtalte tidspunktet. Her må du ta med all påkrevd dokumentasjon, det vil si pass, bekreftelse på timebestilling, kvittering for betalt visumavgift, bekreftelse på at du har sendt inn skjemaet DS-160, samt et passfoto av deg selv.

Dette gjøres via ambassadens nettside.

For turister er denne prosessen altså ikke nødvendig, med mindre du har fått avslag på ESTA-søknaden. Avslag skyldes som regel at du har brutt innreisebetingelsene tidligere, at du er dømt for enkelte kriminelle forhold, eller at du har oppholdt deg i spesifikke land i løpet av de siste årene, som Irak, Iran, Sudan og Syria.

Se opp for ESTA-svindlere

Fra tid til annen dukker det opp selskap på nett som tar seg betalt for å «hjelpe» deg med søknaden. Ofte ser nettsidene deres ut til å tilhøre amerikanske myndigheter, men det er de altså ikke.

Det finnes ingen gode grunner til å bruke en tredjepart til å søke om en ESTA-reisetillatelse. Søknaden på den offisielle portalen er enkel å fylle ut, og du får den med norsk språk.

Informasjonen du må oppgi på den offisielle siden, er den samme som du må oppgi til lureselskapene for at de skal sende inn søknaden på dine vegne. Du sparer ingen tid og krefter, men må betale mer.

 • Den offisielle nettsiden er https://esta.cbp.dhs.gov
 • Du kan velge norsk språk ved å klikke oppe i høyre hjørne på menyen.

Avgiften du må betale er for tiden 14 USD (må betales med bankkort som har VISA, MasterCard, AmEx, eller Discover, eller du kan betale med PayPal).